Автор Тема: капотасана  (Прочетена 528 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rtsvet

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 795
    • Профил
капотасана
« -: 17 декември 2019 14:46:12, вторник »
Повечето йоги имат проблем с тази поза.
Други се опасяват от проблеми с гръбнака. Всъщност навежданията напред са по-проблемни за гръбнака, т.к. притискат фронтално дисковете между прешлените. С последното те представляват по-висок риск за дископатии от навежданията назад. Изследванията показват, че внимателно провеждано разтягане на гръбнака назад лекува много от дископатиите.  Единственият риск при капотасана би представлявало времено притискане на корена на някои от лумбалните нерви в интерветребарлният форамен. (отворите между арките на 2 прешлена)

Позата сама по себе си  която не е толкова сложна – изисква постоянство за схваналите се пред компютъра йоги. (1 година за усвояване зависи от възрастта)  Ето и моите 10 стотинки, към съветите. Надявам се да е полезно за практикуващите хатха йоги и хората обичащи добрата гимнастика.

Не разтягайте само от гръбначният стълб! Започнете с разтягане на тазобедрената става и рамената.
1.1.   Бедрата отнемат много време – там е най-силното сухожилие в човек – илиофеморалното, а също и зона орбикуларис (виж, в някоя анатомия в нета)
1.2.    Разтягайте мускулите илиопсоас, които са хронично скъсени в повечето хора от постоянно седене. Трябва дълго да ги разтягате. Това само по себе си е отлично упразнение и ще ви спести много гръбначни проблеми. В противен случай скъсеният илиопсоас придърпва 1 лумбален и 12 торакален прешлени напред изкривявайки стойката и води до проблеми с времето. С по горните 2 би трябвало да придобиете ок. 15 градуса екстензията от тазобедрената става. Хей това е вече нещо! Така разтоварвате гръбнака.

1.3.   Рамената: Основен проблем може да дойде от притискана на фемур (костта на ръката) към акромион процеса (костен израстък на лопатката). Те двете най-често притискат една уплътняваща торбичка наречена субакромиална бурса. Пследното резултира в бурсит – възпаление то на по-горе упоменатата. За да не ви се случи това,  погрижете се да придърпате лопатките навътре. Ротирайте делтоида м. латерално ( в тази позиция това означава напред) Отпуснете м. леватор скапули. За това ще ви помогне ако гледате към пода. (същото важи и за урдхва дханурасана)
1.4.    Приберете лактите един към друг. (помните ли латералната рорация в предмишницата?)
1.5.    Активирайте аддукторите на бедрата – или опитайте се да приберете бедата едно към друго.
1.6.    Работете с мускулите на бедрата (м. квадрицепс феморис особенно ректор феморис частта – къде захвърлихте анатомията? )
1.7.    Преди да влезете в позицията помага да притиснете с ръце над глутеус максимус (над дупето си) Целта е да получите максимално удължаване на гръбначният стълб. (така няма опасност от прекалено стесняване на интервертебралният форамен)
1.8.    Дайте си време. Успокойте дишането си. При много хора стеснената гръдна клетка (скъсени интеркостални мускули) упражнява натиск в/у сърцето. Това се оправя  с времето
1.9.    Може да започнете като изпълнявате упражнението със стена зад вас. Така може да се протегнете назад и да си опрете ръцете. Това ще ви даде възможност да работите в/у гръдната част от гръбначният стълб и рамената. Стената е на около стъпало и половина зад пръстите на краката.
1.10.    Разпределяйте извивката на гръбнака равномерно между прешлените – недейте да претоварвате  само лумбалните прешлени! Помислете за пози отварящи гръдната клетка.
1.11.   При усвояването помага ако преди това изпълнявате стъпаловидно увеличаващи се извивки назад. Примерно урдхва дханурасана, устрасана. Потърсете добри упражнения за разтягане на илиофеморалното сухожилие и м. илопсоас, както и на рамената!

Основният трик е да не се отпускате направо на глава. След като поставите длани на пода, опитайте се да ги опънете! Чак след това бавно можете да ходите с пъръсти към стъпалата.

Когато започнете да си виждате стъпалата отгоре, можете да се протегнете и да спуснете лактите на пода.
В началото помага малко облекчение – ако приберете стъпалата близо едно до друго.
Като си хванете сами петите позата се смята за усвоена. На мен ми се случва само когато съм разгрят или когато друг ми помогне. Иначе си държа стъпалата. Мога да напиша как да помогаме в позицията на други ако някой прояви интерес и имам време.


Стига общи приказки - Приятно упражнение.
   :)