Автор Тема: Реалността и илюзията  (Прочетена 1278 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 152
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #15 -: 6 юни 2020 17:17:31, събота »

Да видим какво е реалност и какво е илюзия,..
Нали вече ви казах, кога ще осъзнаете Реалността. Когато сте в състояние Нирвичар/Нирвитарка/
Състоянието e описано в Самадхи Пада от Бащата на Йога Махриши Патанджали.
I.43 smritiparishuddhau svaroopashoonyevarthamatranirbhasa nirvitarka
smëti = memory, mindfulness pariåuddhau = wiping clean, purification svarûpa = own form, identity åûnya = empty iva = like artha = meaning, purpose mâtra = only nirbhâsâ = shining nirvitarkâ = beyond thought
Все пак сме в Йога Форум и е добре да се информирате.

Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 105
  • Профил
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #16 -: 6 юни 2020 19:20:04, събота »
Пък аз си мислех, че Йога не е самоцел, а начин или пък път за постигане на дадена цел - да речем, че е освобождението. Че изкореняването на фундаменталното невежество е същността на освобождението, но бихме могли да приемем, че освобождението като такова не съществува, защото реално никога не е имало поробване (позиция, изразена в Махаяна-шраддхотпада-шастра).

И че следователно: в йога мисленето със собствената си глава и правенето на изводи пак с помощта на същата, изобщо не са забранени дейности.

В бонус, съзнанието, според Санкхя, е еволюционен продукт от развитието на материята. Съзнанието има гадния навик да мисли и да достига до познания и чрез изводи... Изводът (анумана) е мислене и достигане до познание с помощта на категории и концепции. И тези категории и концепции трябва да отговарят на действителността.

Също така на действителността трябва да отговаря и правилното възприятие (пратякша).

Вяпти (неизменна връзка, отношение на проникване) е отношение на еднозначна свързаност с доказуемото. Защото сама по себе си Абсолютната Реалност е Концепт и трябва да е изчистена от илюзии.

Илюзиите не се намират в реалността. Те са винаги само и единствено плод на съзнанието (дори тогава, когато съзнанието наблюдавайки реалността, добива склонност да я изопачава, за да му пасне на илюзиите).

Затова да се търси истина чрез вглъбяване в съзнанието, чрез поставянето му в някакво състояние, не е път към истината, защото се прекъсва всяка връзка с реалността и се отваря широко вратата за всяка илюзия.

И тук идва пак частта, при която се твърди, че жреците са заинтересовани да насаждат илюзии. Бих добавила- финансово заинтересовани да правят това.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 152
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #17 -: 6 юни 2020 20:25:00, събота »
о,

И че следователно: в йога мисленето със собствената си глава и правенето на изводи пак с помощта на същата, изобщо не са забранени дейности.
Това е дефиницията за йога:
І-2. Йога това е Ниродха (подтискане, задържане) на Врити-те (всички възможни мисловни форми и модификации) на Чита (обусловеното съзнание).
Не знам как може да постигнете йога чрез мислене, когато не може да контролирате своите мисли. Вие не знаете каква мисъл ще ви дойде след 5 мин.
Това означава, че някой друг ви контролира, чрез мислите.  :)
Но това вие не го осъзнавате, защото приемате мислите си за свои.
Когато започнете да наблюдавате мислите си, това ще бъде първата стъпка към Себепознание и Себе контрол.

Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 105
  • Профил
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #18 -: 6 юни 2020 21:30:36, събота »
Затова пиша, че има противоречие и всеки си пише каквото си му е кеф. Зависи какво е четивото.

Лично аз искам още от чарвака, а не от нещо друго. Но преди всичко си оставам противник на конформизма. Това ще рече, че каквото и да прочета (чуя) за йога и за каквото и да било друго, ще се постарая да го подложа на проверка и да го докажа в реалността, а няма да го последвам сляпо, само защото някой си някъде го е написал (или казал).

Ще го направя, защото съм запозната с експеримента за конформизъм, на Соломон Аш (полски гещалт-психолог), който е следният: събрал едни хора. Една част от тях са подставени лица. Показват им се две карти. На едната карта има една единствена линия с дадена дължина. На другата карта има три линии с различни дължини, като една от тези линии е с дължината на линията от първата карта.

Експериментът е провеждан така: човек да отговаря сам (без да чува отговори на други хора) на въпросите за тези линии и човек да отговаря в група на подставени лица, инструктирани предварително да "лъжат" на всеослушание за отговорите на въпросите за тези линии.

Въпросите не са били сложни, ами от типа като: коя линия е по-дълга от друга, кои линии имат същата дължина и т.н.

Без групата от подставените "лъжци", т.е. когато изпитваният е оставен да мисли със собственото нещо над раменете си, само един единствен човек от общо 35, допуснал грешка в отговорите.

В групата с подставените "лъжци" всеки "лъжец" е инструктиран да изговаря високо своя отговор, преди на нищо неподозиращия за лъжата човек да му дойде реда да си каже отговора.

Грешният отговор, който "лъжците" обявявали на висок глас нарочно е предварително измислен какъв да бъде и не е случаен, а масово един след друг всички "лъжци" винаги давали един и същ грешен отговор. И какво се получило... Ами това, че 75% от участниците, които били подложени на въпросния обществен натиск, се изложили, давайки грешен отговор на елементарни въпроси.

Ето това е конформизмът. Като някой реши, че собствената глава на раменете му е излишна, защото друг вече е помислил и измислил всичко. И тогава ако този другият по някаква причина е сгрешил, независимо дали грешката е случайна или е умишлена, то тази грешка се възпроизвежда. В някои случаи се възпроизвежда масово в огромни размери.

Тъжният факт е, че цели 75% от хората в онзи експеримент с лекота се отказали от истината в полза на грешни, но масово налагани от "лъжците", утвърждения. Не е никак малък процент.

-------------------

Така че в този ред на логика, не виждам причина да скъсам с реалността и да се потопя в света на илюзиите, които съзнанието ми може да ми предложи. Красиви илюзии, но все пак- илюзии.

За мен една такава илюзия е , че умственото състояние, което се постига с Ниродха, е „естественото състояние” на съзнанието. Съзнанието винаги и по всяко време е в естественото си състояние. Всяка промяна на естественото му състояние го изважда от реалността и го натъпква в илюзия.

В случая с Ниродха, това е илюзията, че се получава ново разбиране. Ъм не се. Получава се изкривяване на старото разбиране. При това насилствено, защото е смачкано естественото състояние на ума, чрез "спонтанни действия", при които имаме всъщност създаване на благоприятни условия, за да се случат. С което отиде по дяволите и цялата им спонтанност.

Себепознанието е във връзка и в някаква степен на зависимост с познаване на съзнанието - какво е съзнанието. Сложно е, защото това изисква достигане до определени познания, те пък искат много четене, много мислене и отказват да се развият в нещо истинно и отговарящо на реалността, докато не се отстранят илюзиите и не се откаже човек от конформизма. А за да се отстранят илюзиите, то първо трябва да се знае коя е реалността. Познаването на реалността е не по-малко сложно, още повече, че човешкият живот никога не е достатъчен, за да се опознае цялата реалност. За щастие не е и нужно да се опознава цялата реалност. И веднъж човек научи ли се да разпознава илюзиите и да не им се връзва, нататък вече е по-лесно.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 152
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #19 -: 7 юни 2020 10:15:13, неделя »

Човек никога не би могъл да намери реалността чрез рационалност, опирайки се на умствени разсъждения. Проблемът е, че човешкият ум може да използва рационалността, за да обясни или защити всяка идея (безумна или скверна, разумна или налудничава, конструктивна или разрушителна) и да я развие във всякаква посока, във всякакъв модел или конструкция. Начините, по които рационалността откликва на големите проблеми в човешкия живот, са също изключително странни, объркващи и са различни за всеки човек, защото рационалността работи само в сферата на относителното, а не в абсолютното.
Например, чрез рационалност човек не може да докаже съществуването на Божественост или Божествена Любов, но в реалността, човек може да я усети по пръстите на ръцете си.
Удивително е, като си помислим, колко важна е била рационалността за така нареченото Просвещение през XIX век. В опита си да оценим от историческа гледна точка творенията на рационалността, откриваме, че някои от тях са се оказали бедствени. Най-ужасяващите социални модели на този тип рационалност са създадени от Хитлер, Мусолини и Сталин.
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 152
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #20 -: 7 юни 2020 10:41:36, неделя »

Това ще рече, че каквото и да прочета (чуя) за йога и за каквото и да било друго, ще се постарая да го подложа на проверка и да го докажа в реалността, а няма да го последвам сляпо, само защото някой си някъде го е написал (или казал).
Много се радвам, че следващ научния подход на опити и не си предубедена.
Предлагам ти следния експеримент.
Направи упражнението от подписа ми и сподели какво си усетила. 
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 105
  • Профил
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #21 -: 7 юни 2020 11:33:36, неделя »
Напомням, че написах:

"Себепознанието е във връзка и в някаква степен на зависимост с познаване на съзнанието - какво е съзнанието. Сложно е, защото това изисква достигане до определени познания, те пък искат много четене, много мислене и отказват да се развият в нещо истинно и отговарящо на реалността, докато не се отстранят илюзиите и не се откаже човек от конформизма. "

Нарочно направих част от текста да се открои. Учил ли сте програмиране? Да предположим, че не сте. Но по някакви причини сте решил, че искате да напишете конзолна C# програма, която отпечатва текста “Super”. Много яко звучи понеже. Примерно.

Сега си ползвайте съзнанието и се опитайте да осъзнаете цялата относителност, характерна за рационализма. Усетихте ли я? А сега, без никакви познания, без никакво четене, учене, без грам дар логика, понеже това е инструментариум на рационализма, ей тъй, с едното съзнание, напишете конзолна C# програма, която отпечатва текста “Super”.

Не става просто така само по съзнание, нали? А всъщност е лесно. Стартира се Visual Studio. И с едни лесни 8 стъпки, за отрицателно време и готово. На деветата стъпка се тества дали работи. Понеже задачката е изключително елементарна... Обикновено работи в ръцете на онзи, който знае какво прави.  ;)

Може ли да е така? Явно не може. Нали? Едно от нещата, които рационализмът не е, е това, което сте описал.

А от изброените диктатори, за двама са християни (Хитлер и Сталин), за третия не знам, не съм се интересувала. Явно религията не им е помогнала особено.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 152
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #22 -: 7 юни 2020 11:50:08, неделя »
Напомням, че написах:

"Себепознанието е във връзка и в някаква степен на зависимост с познаване на съзнанието - какво е съзнанието. Сложно е, защото това изисква достигане до определени познания, те пък искат много четене, много мислене и...
Така и 50000 живота няма да ви стигнат.
За ваше сведение Сократ не е знаел да чете и пише. Сократ просветлен ли е?
Гаганги Махарадж пък си спомня всички 10 000 живота.
С Имаго  и компания в предишния форум се дискутираше нашироко, но не съм чул някой от тях да се е похвалил с просветление.

Докъде стигнахте с рационализма?
Какво искате от живота?
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 105
  • Профил
Re: Реалността и илюзията
« Отговор #23 -: 7 юни 2020 13:19:50, неделя »
Цитат
Така и 50000 живота няма да ви стигнат.

Разбира се, ние бързаме за някъде. Вечната смърт да не избяга, докато се размотаваме.

-------------

Някъде в миналото, дали беше в Китай (не помня вече, отдавна го четох, а после не ми се е налагало да се сещам точно за тази практика) хората, доста скарани с рационализма, решили да бъдат отлични лекари.

Убедени били, че има душа. Не е научно, но пък кой ти взема насериозно някаква си наука дори сега, а камо ли пък тогава, в онези златни векове на духовен просперитет.

И какво толкова да му мислим, ясно е- при болест душата в никакъв случай не трябва да се оставя да напуска тялото. Правилно, нали? Правилно е, казали си тези изключително духовно развити древни хора.

И започнали да прилагат следната лечебна практика, която била масова. Разболее се човек и веднага се вземат мерки душата да не избяга през дупките на тялото. За целта запушвали включително носа и устата.

Но тя, душата, явно е голяма гад, все някак дори при тези своевременни и адекватни духовно подковани мерки, продукт на тоталната липса на рационалност и на наука, успявала да избяга. Но нищо де. Следващият път така ще ги запушат тези дупки, че... Да. Никъде няма да ходи душата.

Разбира се, това не е най-фрапантният случай, за който се сещам, при което духовното е безгранично по своята нерационалност и анти-научност. И е с такъв престижен успех. Ама форумът няма да ми стигне да ги изброявам всичките такива успехи, пък и повечето са световно известни. А този е с някаква по-така неизвестност, та предполагам, че е интересно да се научи как били овладяли силата на лечението древните и то само с помощта на широко разпраненото вярване в съществуването на душа и нищо повече. Супермени. Без съмнение.

Ето как само в рамките на един живот, древните хора, чрез своята вяра в душата, със сигурност са постигнали много повече от кой да е учен с неговите сложнотии, които искат време да се усвоят. Изобщо, това учените само си губят времето. Изглежда и на другите хора губят времето. Абсолютни гадове, значи! Със сигурност така и 50000 живота няма да им стигнат за нищо. Съгласна съм.

--------------

Хубавото на нерационалните подходи е, че нямат нужда от нищо, свързано с инструментариума на рационалността. Когато говорим за нерационални подходи, то важни са едни други неща, които не стоят в реалността, а в съзнанието. Обикновено са свързани с начина, по който човек се чувства, когато се допре до илюзията. Хубаво, приятно едно такова. Полетът на Орела. Над другите, които са глупави и не разбират. Много е важно другите да не разбират. Ами че от къде на къде ще разбират. То тази работа с разбирането без разбиране е лесна, но не е лесна. И е бърза, но не е бърза.

А някои дори успяват да спрат да мислят за постоянно, както се е изказал един друг човек по един друг повод, касаещ овладяването на немисленето.

Предостатъчно е например само да кажем, че си спомняме 10 000 живота. Прочувствено и с голяма доза драматизъм. Точно сме ги броили, не сме я объркали работата. 10 000 и нито бройка повече или по-малко. И готово. Кой пореден брой съобщител на тази неоспорима истина е? Десет-хилядният?! Чудесно. Значи 75% от чуващите лъжата ще я гушнат с огромно желание, само защото и преди са чували същите утвърждения. Така работи конформизмът. Ама конформизмът и познаването му е част от науката. Пък сега се опитвам да карам без наука. Значи махаме конформизма.

Какво остава? Еха, 75% от прочелите за 10 000те живота ще повярват в това. Значи е истина. Човекът си припомнил. Браво на него.

А и регресивната хипноза и резултатите от нея за "припомнянето" на минал живот са гадна наука. Няма да ги намесваме, за да не си разваляме духовността. Значи няма и да си задаваме въпроса защо дори при връщане в миналото само в рамките на настоящия живот посредством регресивна хипноза, онези гадове от съда, не приемат това за достоверна информация и я отхвърлят. Гадове направо! Остави това, но и никой хипнотизатор не се бута да предлага такава информация на съда. Луда работа е това науката. Да знаят, че има регресия и да не я ползват. Ах те! Безсрамници!

Ами ето, примерно, човекът не помни  катастрофа. Не може ли да го "регреснем" с едната регресивна хипноза право при събитието, че да си спомни всичко и готово? Толкова е лесно. Само че след това, като изгледаме запис от видео камерата от произшествието, да се чудим и да се маем, защо аджеба нищо от казаното от хипнотизирания не отговаря на заснетото от камерата. Ама въобще. Но... Стига наука. Тя пречи на духовността да се извисява нагоре и нагоре.

Важно е, че сме си... спомнили... минал живот. И ако някой има наглостта да твърди друго... Значи със сигурност не разбира от тези работи. Особено, ако е забъркана наука в цялата история.

---------------
Ред е на въпросите:

Докъде стигнахте с рационализма?

Да се върнем на задачката: "напишете конзолна C# програма, която отпечатва текста “Super”. "

Без нищо от инструментариума на рационализма (ученето е част от този инструментариум), колко живота са необходими, за да се направи програмката, което с инструментариума на рационализма отнема 5 минути?

 

Какво искате от живота?

Бързаме. Животът е само един. Няма да има следващ живот, в който да се чудим дали е по-удачно да изберем наука или да чакаме на съзнанието да открие пътя към реалността, докато съзнанието си прекъсва всяка връзка със същата тази реалност, понеже така е по-духовно.

Затова може би все пак наистина си е най-приемливо да хапваме, пийваме и да се веселим (и да си носим новите дрешки, когато ни падне на сгода).  :)

-----------------
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн