Автор Тема: Випасана: очаквания, реалност, резултат.  (Прочетена 559 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lmb

  • Админ
  • Домакин
  • Садхак
  • *****
  • Публикации: 105
    • Профил
"Има четири точки за наблюдение. Седейки в мълчание, просто започни да наблюдаваш дишането си, усети дишането си. В първата точка въздухът навлиза. След това, за миг, когато въздухът е навлязъл, дишането спира за частица от секундата; това е втората точка за наблюдение. После въздухът се разгръща и излиза навън - това е третата точка на наблюдение. Тогава отново, когато въздухът е излезнал, дишането се спира за частица от секундата. Това е четвъртата точка за наблюдение." (с) Ошо.

Очаквания. Теория по въпроса

"Випасана" в превод от санскрит означава "да видите нещата такива, каквито те са в действителност." Това е една от най-древните медитативни техники, които Гаутама Буда предава на учениците си преди повече от 2500 години като универсално средство срещу всички нещастия, като изкуството да живееш. В основата на випасана стои самонаблюдението. Концентрирайки вниманието си върху вътрешните процеси, преди всичко върху дишането, човек е способен да осъзнае дълбоки източници, обединяващи ума и тялото, да почувства как от мислите се раждат физическите усещания и обратното. Практиката випасана дава прогресивно разбиране на тази взаимовръзка и позволява да вземане на контрол над собствените тяло, мисли и емоции на ново ниво. Напрежението поражда страхове и съмнения, а самосъзерцанието позволява да разберем неговата природа и да го заменим с чувства на спокойствие, равновесие и релаксация.

В Русия най-популярната форма на випасана стана вариантът, предложен от индиеца Сатя Нараян Гоенка през 1969 година: 10-дневен курс, в течение на който участниците съблюдават "благородно мълчание" - не произнасят нито дума, не се гледат един друг, не си взаимодействат с жестове. Задължително по време на випасана е въздържането от убиване на всякакви живи същества, кражби, секс, лъжи и опияняващи вещества. Участниците в курса не трябва да се разсейват от самосъзерцанието чрез книги, музика, интернет и други. По време на курса храната е вегетарианска и е строго по график. Има обща зала, където учителят събира всички чрез удари в гонг. Денят преминава в медитация под негово ръководство, сутрин и вечер се отделя време за отговори на въпроси, които учениците предават под формата на записки.

В настоящия момент по целия свят  функционират повече от 150 центъра, в които можете да преминете през випасана по метода на С. Н. Гоенка, няколко от които са разположени в Русия. Участието е безплатно, но по всяко време след завършване на курса ученикът може да остави дарение, ако почувства, че този опит е бил полезен за него и иска да даде възможност на друг човек да премине през випасана. За да попаднете в такъв център, нужно е предварително да се регистрирате и да успеете да попаднете в списъка на чакащите: има много желаещи.

Решавайки да замина за Випасана, аз разбрах, че ще бъде сложно: сложно е да седиш много часове в медитация на пода с изправен гръб, сложно е да живееш и да се храниш по строг график, непоносимо е да си офлайн и да мълчиш. Очаквах изобилие от физически практики, йога, ци гун или нещо подобно. Не знаех ще гледам ли на света по нов начин, тъй като преди това бях развила възприятието си чрез обучение в Университета по йога на С—Вияса, но се надявах, че запознаването с новите форми на практика ще способства за лично и професионално израстване.

Реалност. Има ли по някакъв звяр във всеки от нас?

Не дочаквайки отварянето на списъка с чакащи за центъра на С. Н. Гоенка, аз намерих платен вариант в клуб в близкото Подмосковие. На сайта предлагаха по 12 часа статични, динамични и дихателни практики на ден и внезапно, методи на съвременната интегративна психотерапия. Беше посочена и цената за пребиваване и за уединение (еднаква). В бързината аз не схванах, че това са две различни суми, които после се сумират. И го схванах чак когато вече бях превела аванса. В отговор на молбата ми за връщане на парите финансовият директор на клуба приятно ме изненада с 50% отстъпка, аргументирана със свойството на Вселената да връща добро. За първи път срещнах непознат човек, който въплъщаваше този принцип в материалния свят, без да гледа осезаемата цена по въпроса. В съпроводително писмо участниците бяха помолени три седмици до уединението да се въздържат от месо и да донесат топли чорапи със себе си.

Първите, които срещнах на Випасана, бяха уплашено момиче, което попита: „Това тук да не е някаква секта?!“ и очарователно дълго куче с къси крака и с цветни очи. Момичето в крайна сметка се оказа моята съседка в чиста и удобна стая с двуетажни легла за 6 души. Курсът започна с вечеря и баня, след което бяхме поставени в кръг, където всеки се представи, разказа какво го е довело на курса и какъв резултат би искал да постигне. След увлекателната, но кратка процедура на запознанство, бяхме помолени да предадем нашите мобилни телефони и кутията с тях напусна в неизвестна посока до завършването на курса. В този момент започнах да осъзнавам, че всичко действително се случва и ми предстои да замълча за цяла седмица. Усещането беше ободряващо и много приличаше на паника. Учителят съобщи, че в бъдеще нашият ориентир ще бъде гонг: практики, закуска, обяд и вечеря се анонсират в общата зала, а часове на обозримата територия на клуба няма.

На сутринта учителят ни прочете уводната лекция за принципите на випасана и предупреди, че в процеса на курса ни очакват много провокации, в това число нагласени, а задачата е да не се дразним, да не се разсейваме, да наблюдаваме дишането и да съзерцаваме мисли и чувства, без да се въвличаме в тях. След това пристъпихме към ежедневния сутрешен комплекс от упражнения: загряване на ставите и гръбначния стълб, дишане капалабхати, самомасаж (време - 3 часа). Покрай моето килимче скоро заплуваха апетитни миризми от кухнята, където ни се готвеха каша и други вегански ястия. Избързвайки напред, ще кажа, че именно тези обонятелни усещания толкова противоречаха на идеята да тръгна по пътя на просветлението с празен стомах, че станаха за мен най-трудният елемент от практиката.

Скоро след закуската практиката се възобнови и ние пристъпихме към медитираме. През деня майсторът редуваше динамични и статични техники. Статичните предимно включваха наблюдаване на дишането и усещанията в тялото в положение на седене на пода с прав гръб. В динамичните имаше разнообразие, звуци, произволни или зададени движения. В по-голямата част от практиките трябваше да дишаме през устата, защото подхранваме ума с носа, а емоциите - с устата. Най-много ми хареса форматът за кундалини - медитация, танци до припадък от енергична завладяваща музика, след което, с наближаването на времето за обяд, отново започнах да полудявам от миризмите от кухнята. Последните 10 минути обикновено бях в дзен - ходене. Това е, когато безцелно бродиш по хаотична траектория, стараейки се да не забелязваш нищо и да се потопиш в съзерцание на дишането и усещанията.

Обядът беше последван от свободно време, на усещате час - два. През този период се предполагаше самостоятелна медитация в общата зала, в стаята или сред природата. Събрахме се отново след сигнала на гонга и учителят ни прочете записки - въпроси от участниците в курса и даде подробни философски отговори. Понякога в тези мини-лекции имаше толкова много хумор и житейска мъдрост, че се смях на глас. За щастие, проявяването на емоции със звуци беше позволено и дори поощрявано. След това възобновихме медитативната практика, предимно седейки в статика. След вечеря имаше втора вълна от записки, медитация или приказка за лека нощ.

Вторият ден премина по аналогично разписание, но допълнително учителят ни помоли в продължението на деня да помислим и да запишем на лист обиди и други ярки ситуации, отразяващи целия спектър от чувства към мама и тати.

На третия ден в нашия скромен бит дойде нововъдение във вид на превръзка за очи. С нея живеехме, хапвахме, медитирахме и какво ли не правехме (превръзката оставаше на очите от сутрешния гонг до изгасването на светлините). Денят започна с чиния, счупена от някой на закуска. Това събитие доведе до затруднения: бидейки без обувки, след кратко колебание реших да надникна и да проверя няма ли на пода парчета. И парчета имаше! Тогава потапянето във вътрешната тъмнина за мен приключи: очите ми сами започнаха да се отварят. И въпреки че честно носех превръзката, постоянно надничах през дупките около носа. Паралелно се случи и още едно знаменателно събитие: медитативните техники бяха обогатени от катарзис, по време на който трябва да се пусне от себе си животинското начало, да се вика, да се крещи, ръмжи и зверее. Аз ступах възглавницата, крещях, удрях ръце по пода. Но знаете ли какво? На мен от тези процедури бързо ми се умориха гърлото и ръцете, но звярът така и не дойде. Чух и дори отчасти видя как други членове на групата се отдават на това от все сърце, но нищо не можах да направя със себе си. Видимо моят звяр е в дълбок сън.

На четвъртия ден с моя учител ми се случи , може да се каже, че мълчалива дискусия. При катарзиса той ме помоли да спра да се измъквам. Написах бележка, че се старая с всичка сила, но звярът, видимо, не си е вкъщи и се извиних. В отговор на това той прекъсна медитацията си и помоли всички да спрат да лъжат себе си и да дадат воля на мощните затаени чувства. Каза, че дори когато изглежда, че детските проблеми вече са отработени, няма нужда да се заблуждаваме: вътре във всеки живее болка, която привлича друга болка. И давайки изход на негативните емоции, ние освобождаваме място за нещо прекрасно и вдъхновяващо.

На петия ден всички медитации бяха посветени на мама. Не мина разбира се и без катарзис. Реших да спра да крещя срещу природата си и да си късам гласните струни, седнах спокойно, дишах. Следобед на разходка вътрешният ми диалог се изключи за дълго време, целенасочено слушах тишината и се наслаждавах. Вечерта имаше споделяне, по време на което участниците споделяха своите впечатления от преживяното. Отново признах, че не мога да извадя от мен очакваната форма на насилствено поведение. Учителят отговори, че в мен царува тоталният контрол на разума  и че за това има потвърждение: постоянно надничане и бърз темп на речта. Каза ми, не живееш, Оля, с чувствата. Е, тук вече ми дойде в повече: от детството си рисувам, пиша проза, хорей и петстъпков ямб, открито изразявам всякакви възникващи емоции, не лъжа и често слушам за моята прямота, отказах се от успешна кариера, за да помогам на хората и да направя нещо смислено. До полунощ прекарах в натрупване на аргументи, че ето това трябваше да му го кажа, обясня и след това ... И тогава се сетих за будистката поговорка: "миеш чашата - мисли за чашата" и се отпуснах. Разбрах, че всъщност в живота на учителя фактът, че имам чувства, не променя нищо, също както и факта за моята чувствителност, с нищо не променя неосведомеността за нея на учителя. Че е нужно да послушам интуицията, тъй като този експеримент го има, а не да млатя безрадостно възглавницата.

Резултат. Обикновено чудо

Ден шести, бащиният. Вече знаех с какво да се занимавам за катарзис: под вой, удари и ридания постепенно пускам мислите си в посока на таткото. И се получи! Вместо предполагаемата агресия в отговор на детските обиди, в моето въображение се подреждаше къща от карти от членове на семейството, съединени с причинно следствени връзки. Разбрах, че обиждайки се на близките, е неправилно да питаме с какво сме го заслужили. Следва да се зададе въпросът защо са постъпвали по един или друг начин? Разбрах, че подобно на ток по проводници, негативността, преминаваща от форма във форма, може да тече във времето и хората. И това може да се прекрати, като се изпрати насреща противоположния заряд, любов. Припомних си какви проблеми имаше между баба и дядо и родители ми в детството им, и окончателно си проясних всички ситуации от моя списък и ги приех, а в заедно с тях- и концепцията за родовата карма. Вечерта с момичетата в благородно мълчание посетихме банята.

Ден седми, последен. Споменах ли, че преди това прекарахме два дни с превръзка на очите? Сега вече можеше да се сбогуваме с нея. След закуската приключи и мълчанието. Интересното е, че не исках особено да наруша мълчанието. Учителят каза истината:  ние мълчим, за да разберем защо говорим. В кухнята за първи път се появи хляб и сирене от готвача за продажба. След около 20 минути ние всички разговаряхме и стана очевидно, че седмицата в тишина и дълбоки преживявания разкрива и сближава хората много повече от безсмислените разговори, които започват просто, за да не се мълчи. Образите на "съучениците" вече бяха толкова живи и оформени, че думите не променяха нищо особено. След обяда се събрахме в кръг, за да споделим впечатленията си. Две момичета от групата бяха истински щастливи. И за двете тази випасана не беше първата, но според тях точно този път тежестта паднала от раменете им. Останалите участници също дадоха положителни отзиви, но по-сдържани. След като изслуша всички, учителят обяви предстоящите мероприятия на клуба: випасани, поклоннически пътувания по Русия и чужбина, настанявания. Всички се прегърнахме, благодарихме си едни на други и се сбогувахме.

Постскриптум. Границите не са в природата, те са в съзнанието.

За да обобщя горното, ето какво ще кажа за випасана:

Определено си струва да се посети - ако наистина сте готови да излезете извън границите на обичайното си съществуване, да получите житейски опит и не се боите заради това да влезете в пълна програма при условия, далеч от обичайните. Запомнете: всяка крачка вън от зоната на комфорт раздвижва нейните граници. И колкото по-широка е стъпката, толкова повече могъщият войн във вас ще бъде формиран на края на това събитие. Шегата настрана.

Доверявайте се, но проверявайтее. Не се съмнявам в центровете на Гоенка, дори всички служители са доброволци, но що се отнася до платените центрове, бъдете внимателни. Разборът на родителски полети потапя човек в състояние на дете, той напълно се доверява на учителя и става лесна плячка за манипулаторите. В моя случай такова нещо не беше забелязано, но беше малко тревожно, че клубът редовно е домакин на безплатна баня за приятели, където учителят предлага някои схеми с биткойни, лесен начин да заработи пари.

Още една тема, която бих препоръчала да се филтрира, са историите за световната конспирация на маркетолозите и корпорациите: учителят ни каза, че смъртта е измислена от хората , че ако живеем в натурални условия и шием собствените си дрехи от конци, изтъкани ръчно от нас и ползваме семена, засадени от нас и ако се храним с тях, ако не се затлачваме с лоши мисли и действия, процесът на живот би бил много по-правилен и би продължил много по-дълго. Ок. Но по- натам стана дума за това, че все корпорации, на които е изгоден не човека, а потребителя, умишлено ни замърсяват мозъка и ни подвеждат с цел да реализират печалба. Промотирам международни марки от седем години и денонощно се занимавам с "ненаситни корпорации" и "коварни търговци". Повярвайте ми, там също имат офиси с неудобни столове, закъснения, крайни срокове. Те се състоят от нормални хора, които ядат, спят, смеят се, плачат, разболяват се и умират. До колкото знам, нито една от тези компании не се оглавява от триста годишен зъл йога, който сам се е просветил и заблуждава другите с користни цели. Моля, пазете здравомислие и не изпадайте в крайности.

Обърнете внимание на това как стои въпросът с маркетинга на организаторите на вашата випасана. Ако е добър, информацията за курса изскача сред първите в търсачката, сайтът е красив и със звънци, вие задължително ще бъдете поканени да се върнете възможно най-скоро. И така, това са все признаци, че е по-добре да потърсите друг клуб. Духовните учители са далеч от материалния свят и няма да се опитат да спечелят от вашето желание да се развивате.

След Випасана се научих съвършено отчетливо да проследя как, например, моето безпокойство за закъснение води до мускулно напрежение под коляното. Или мисълта не съм ли забравила пропуска си, леко боли под рамото. Колкото и странно да звучи, очарованието на момента е в това, че осъзнавайки тези усещания, можете веднага да отпуснете всички напрегнати места и мислите да се успокоят сами. Не знам какви открития ви очакват, но не се колебайте: те ще бъдат удивителни!


Автор: Олга Пахомова, сертифицирана от университета С—Вияса (http://svyasa.edu.in/) и Международния Център за Аккредитация на преподаватели по Йога (www.cyai.org) инструктор по йога.

Източник: http://all-yoga.ru/
Превел от руски на български: lmb , https://yoga-forum.eu/
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн