Автор Тема: Какво е спор и как се води  (Прочетена 431 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lmb

  • Админ
  • Домакин
  • Садхак
  • *****
  • Публикации: 105
    • Профил
Какво е спор и как се води
« -: 17 юни 2020 10:10:55, сряда »
Много хора се бъркат, че спор, това е, когато две магарета застанат насред площада и всяко почне да реве, се инати и се тръшка. И което ореве по-силно, то и печели спора. Затова при такива хора спорът протича по начин, изискващ да впрегнат пълен набор ресурси ако не да псуват, то поне да набеждават събеседника си в какво ли не, за да е ясно, че те са по-по-най, а събеседникът не заслужава внимание.

Те не коментират доказателства. Не коментират и темата, по която има разногласия. Такива работи не са интересни. Къде по-интересен е не въпросът от спора, а личността на опонента.

И то не за друго, а защото опонентът е важно да бъде очернен. Очернянето трябва да е до степен накрая да се забрави за какво изобщо е почнало всичко. Важното е само да е ясно, че опонентът не става. Много е важно. Върхът на сладоледа е.

И със собствените си накърнени чувства се занимават доста. Ама как тъй някой ще си позволява да не се съгласява веднага с всичко! Безсрамие абсолютно! Тук се намърдват палитра от негативни изблици на обида, гняв, нараненост. Които само подклаждат поведението от по-горе, водещо да активни занимания с очернянето на личността на опонента.

Често при спорове на това "високо" ниво е важно да се спазва правилото: "От всяка муха - слон!".

Такива типажи, спорещи по такъв начин, никога не търсят истината. Убедени са, че вече са я "намерили" и затова и няма нужда да я търсят. Единствената цел е да се реве. Защото, както вече писах, такива хора се бъркат, че който реве най-силно и гръмогласно, а също и който очерни най-много опонента си, той е "победител" и ще му връчат златен медал за храброст. Да.  :)

От страни един такъв спор няма да описвам как изглежда. Прекалено позната гледка е. Който може да си направи извода, вече си го е направил, а който не може- ами ок, нека реването да започне сега!

----------------------------------------------------------------------

Стига с това какво не е спор и как не се води. Да минем на друго ниво.

За останалите, които не са на площада и нямат желание нито да реват, нито да очернят опонента си, за да получат златен медал в чест на егото си,
спор е дума, идваща в българския език от руския такъв и означаваща нещо съвсем различно от горе-описания не точно цивилизован процес.

Спор, важащо само за цивилизования свят, е наличен, когато има разногласие, разисквано от двама или повече човека. Но не се провежда чрез реване и плюене по опонента. При спор съобразно правило се представят доказателства докато не се намери коя е истината. Хипотезата е онази стъпка преди теорията, когато още не се знае коя е истината и спорещите страни се опитват да я установят. Спор може да има и върху теория, но само ако са представени нови адекватни и проверими доказателства, намиращи се в реалността, които да се налага да бъдат разгледани.

Крайният резултат при спор, когато ще говорим за цивилизован свят, е установяването на истината. Личността на опонента няма значение. Няма връчване на златни медали за победители по синхронно реване ала магаре на висок глас.  Накрая остава само истината.

Ето този начин е правилният начин да се води спор. Но има уловка. Труден начин е. Повечето са овладели само първият начин и се дърпат, когато някой се опитва да ги покани да се пробват по втория начин. Не могат и/или не искат.

Надали този форум ще стигне до там да се напълни с любители на спор ала магарета, но ако реши да се напълни, да си знаят, че не съм фен на спора по магарешки.  :)
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн