Muurddhajyotisi siddhadarshanam //32//
III. 32. Мурдха_джйотиши сидха_даршанам
мурдха = глава – в случая навярно се отнася за Брахмарандхра тоест за върха на главата където е фонтанелата.
джйоти(ши) = светлина (ср.р. ед.ч. локативен падеж – „във” „на”)
сидха = съвършено същество
даршанам = гледище, перспектива
ІІІ-32. (Чрез Самяма) върху Мурдха Джоти (светлината на върха на черепа), (се постига) Сидха Даршана (видение на Сидха - видение на просветлени йоги или светеци)
Още в сутра І-36 Патанджали споменава за феномена че практиканта по йога - садхака, може да види някаква мистична светлина. В писанията се споменават следните най-популярни места по тялото където този феномен може да се случи: върха на черепа, междувеждието, сърдечната област и обраста около пъпа, и останалите места които се свързват с местоположението на чакрите. Върха на черепа се нарича още Брахмарандхра - отвора водещ към Брахман, абсолютната реалност. Това е също така мястото където мистичната сила Кундалини се слива с Шива (пуруша артха се слива с брахман). Това място се нарича още Десетата врата. Според шастрите това е мястото от където прана напуска тялото в момент на смърт на себереализиран йоги. Когато праната излизала през черепа, там се получавала дупка. Действително са намерени множество черепи които имат отвор на това място. Причината за това е съвсем друга обаче. Учениците на учителя след неговата смърт правят малък отвор на това място за да може праната на йогина да напусне тялото му.
Не е правилно да се отричат напълно тези необяснени от науката феномени но също не правилно да се приемат на абсолютно доверие. В медицинската практика са известни множество случаи на хора които са изгубели някой от своите крайници, например ръка. В последствие те добиват чувството че ръката им не е ампутирана а е все още на мястото си или пък се е преместила на някое друго място по тялото. Аз съм наблюдавал пациентка която твърди че при допир по носа чувствала че в същност се допира палеца на ампутираната ръка. Тоест в мозъка стават някакви промени или наслагвания в резултат от които се наблюдават подобни феномени. Няма съмнение, че чрез продължителна медитация човек може да се научи да "вижда светлина" чрез тези точки на тялото които са описани по-горе. Употребата на наркотици също често се придружава с подобни видения. До колко има полза от подобни феномени е под въпрос, още повече че самият Патанджали ги отрича като ненужни.
Известни са безброй много случаи на хора които „виждат” какви ли не светци. Аз съм говорил с един петдесятник от България още преди доста години. Той беше пенсионер бивш милиционер. Разправяше как веднъж като стоял на пост по време на служба, пред очите му се появил Христос. След това в продължение на близо година, продължил да му се появява и да му говори и дава съвети. Това в крайна сметка довело до преждевременното му пенсиониране, тъй като властите се усъмнили с право в неговото умствено здраве.
Няма съмнение, че подобни случаи е имало много в древността и за хората по онова време всички тези халюцинации са били приемани за действителни.