Автор Тема: Йога-сутра, Вибхути-пада 32  (Прочетена 862 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Мъж
  • Профил
Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« -: 6 декември 2019 09:49:57, петък »
Muurddhajyotisi siddhadarshanam //32//


III. 32. Мурдха_джйотиши сидха_даршанам


мурдха = глава – в случая навярно се отнася за Брахмарандхра тоест за върха на главата където е фонтанелата.

джйоти(ши) = светлина (ср.р. ед.ч. локативен падеж – „във” „на”)

сидха = съвършено същество

даршанам = гледище, перспектива


ІІІ-32. (Чрез Самяма) върху Мурдха Джоти (светлината на върха на черепа), (се постига) Сидха Даршана (видение на Сидха - видение на просветлени йоги или светеци)Още в сутра І-36 Патанджали споменава за феномена че практиканта по йога - садхака, може да види някаква мистична светлина. В писанията се споменават следните най-популярни места по тялото където този феномен може да се случи: върха на черепа, междувеждието, сърдечната област и обраста около пъпа, и останалите места които се свързват с местоположението на чакрите. Върха на черепа се нарича още Брахмарандхра - отвора водещ към Брахман, абсолютната реалност. Това е също така мястото където мистичната сила Кундалини се слива с Шива (пуруша артха се слива с брахман). Това място се нарича още Десетата врата. Според шастрите това е мястото от където прана напуска тялото в момент на смърт на себереализиран йоги. Когато праната излизала през черепа, там се получавала дупка. Действително са намерени множество черепи които имат отвор на това място. Причината за това е съвсем друга обаче. Учениците на учителя след неговата смърт правят малък отвор на това място за да може праната на йогина да напусне тялото му.
Не е правилно да се отричат напълно тези необяснени от науката феномени но също не правилно да се приемат на абсолютно доверие. В медицинската практика са известни множество случаи на хора които са изгубели някой от своите крайници, например ръка. В последствие те добиват чувството че ръката им не е ампутирана а е все още на мястото си или пък се е преместила на някое друго място по тялото. Аз съм наблюдавал пациентка която твърди че при допир по носа чувствала че в същност се допира палеца на ампутираната ръка. Тоест в мозъка стават някакви промени или наслагвания в резултат от които се наблюдават подобни феномени. Няма съмнение, че чрез продължителна медитация човек може да се научи да "вижда светлина" чрез тези точки на тялото които са описани по-горе. Употребата на наркотици също често се придружава с подобни видения. До колко има полза от подобни феномени е под въпрос, още повече че самият Патанджали ги отрича като ненужни.

Известни са безброй много случаи на хора които „виждат” какви ли не светци. Аз съм говорил с един петдесятник от България още преди доста години. Той беше пенсионер бивш милиционер. Разправяше как веднъж като стоял на пост по време на служба, пред очите му се появил Христос. След това в продължение на близо година, продължил да му се появява и да му говори и дава съвети. Това в крайна сметка довело до преждевременното му пенсиониране, тъй като властите се усъмнили с право в неговото умствено здраве.

Няма съмнение, че подобни случаи е имало много в древността и за хората по онова време всички тези халюцинации са били приемани за действителни.

Неактивен rtsvet

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 795
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #1 -: 6 декември 2019 09:50:25, петък »
Строфата има и допълнителен превод:

(Чрез Самяма) върху Мурдха Джоти (светлината на върха на черепа) - Сидхавиждане. (сидха зрение)

Сиддха зрението или йога зрението е способност за директно (контактно) познание, при което познаващият може директно без помощ на сетивата да  съзерцава същността на феномените.   

Този превод макар и възможен не е възприет от Ведавяса, но е основателен поради разбирането за възприятието по това време както и разясненията давани в други съчинения (примерно Ваишешика Сутра)

Неактивен rtsvet

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 795
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #2 -: 6 декември 2019 09:51:00, петък »
Сетих се! като говорих за разни познания:
Вайшешика сутра 9.2.13 също  говори за сиддхавиждане в смисъл на особен тип способност за познание. (способност за познаване присъща на съвършените и мъдрите) възникващо от  заслуги, както обяснява подробно и коментара на ПрашастапАда  (ок. 6 век ) и пр.


Цитат
Cognition by tiaycis Siddhas, how produced.
UpaskАra. It may be objected : The cognition (of objects beyond thе reach of senses), by advanced sages, also appears in the very same form in which other cognitions, having a common substratum with the former, take place. It is again not  roduced by the senses, inasmuch as it cognizes objects which are not in contact with them. Nor is it produced by means of inferential marks, as it is produced in the absence of any investigation of such marks. Hence it follows that there is a third form of proof (besides perception and inference) which is the instrument of such cognition.
In view of this objection, hе says :


आर्षं सिद्धहर्शनं च धर्म्मेभ्यः


Cognition of advanced sages, as also vision of the Perfected Ones, (results) from dharma
Превода на дхарма би бил сложен, т.к. би стигнал и до смисъла на твърдо установена практика. ПрашастапАда  го разяснява по-прозаично с нещата изброени в ЙС 4.1., които ни дават вибхути.  :)

Според Р. Кинг този поглед на нещата се споделя и от будиста ДигнАга.

Неактивен rtsvet

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 795
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #3 -: 6 декември 2019 09:51:13, петък »
От друга страна превода на Вяса има за основа хомолоизацията на горната част на черепа с горните слоеве на "космическото яйце". (човека като хомолог на вселената) 
Според Ведическите разбирания там пребивават съвършенните.
 Това последното обяснява и защо  самяма точно в тази област   :)

Неактивен Брахман

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #4 -: 6 декември 2019 09:51:48, петък »
Благодаря за допълненията. Знам, че има много неща които могат да се кажат в тези сутри, неща които са писани отдавна и са станали вид класика. По принцип обаче аз съм склонен да гледам на повечето от сидхите с съмнение и пренебрежение. Причината за това е че Сидхите могат да бъдат получени в следствие вземане на наркотици! Така казва самият Патанджали в първа сутра на четвърта глава! Тоест за мен повечето от сидхите са резултат от умствено разтройство. Не си заслужвата внимание. Те са пречка. Тоест това са психични разтройства които древните не са могли да си обяснят и са им отдавали голямо значение. Дори и в днешно време в някой от по първобитните култури на диваците, шаманите вземат каквито и да са опияти изпадат в транс и другите си мислят че това е някъво свръестествено състояние. Ако шаманът се напие и почне да говори глупости те му се кланят и простират в краката. В същото време ако човек се напие в една цивилизована страна, той ще бъде порицан и няма да видят нищо "свето" в неговите дърдорения и видения. Един пияница може да вижда хлебарки, мишки и т.н. но това е само едно болестно състояние.

Както и да е в миналото тези неща са били "ценени" един вид от хората, отдавали са им значение. Патанджали е направил един списък на това как се получават разни видения и фантазии. До колко е верен не знам, не съм пробвал. Но по принцип не обръщам голямо внимание на тази част на Сутрите, смятам я за глупост  :) Смятам също че е загуба на време да се задълбочавам в нея. Но може и да греша, поне за някой от сутрите, може би трябва да се изследва по точно, може би науката може да открие нещо ново? Кой знае, аз нямам време и желание да се занимавам по подробно но благодаря за всеко допълнение  ;)

Quiet

 • Гост
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #5 -: 6 декември 2019 09:52:25, петък »
Зависи от посоката на наблюдение.
Сиддхитте са различните посоки на наблюдение.
Единственият резултат от практиката е осъзнаване за съществуването на повече от две посоки (вън-вътре). Единствената способност която се развива от практиката е тази за промяната на посоката на наблюдаването.Това което наричам реалност е само едно временно проявление на пространствена контракция в медиума на наблюдаването.

Неактивен Imago

 • Домакин
 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 1055
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #6 -: 6 декември 2019 09:52:55, петък »
Току-що гледах едно филмче за края на света 2012 г., където се казваше, че под храма в Делфи имало теч на газ, довеждащ хората до различни изстъпления и транс.
Книги на Евразия
eurasia кльомба abv.bg
0888 07 56 14

Неактивен Брахман

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Йога-сутра, Вибхути-пада 32
« Отговор #7 -: 6 декември 2019 09:53:32, петък »
Този теч на газ сега в момента ли е или си е съществувал още от време оно и е карал Делфийската жрица да казва че Сократ е най мъдрият човек  :) Но с подобен газ може да се обясни защо са известни делфийските ораколи. От друга страна се чудя, оракула е едно нещо, говори там каквото му се привижда, глупости и измишльотини. От друга страна има хора които интерпретират това което казва оракула и те май са по важните. Обикновено те са умни хора които могат да дадът "правилна интерпретация" на виденията и в резултат на това да "познаят" или "предвидят". Та май интерпретаторите са по важните и макар, че привидно стоят на заден план те са тези които движат нещата  :)