Автор Тема: Йога-сутра, Вибхути-пада 39  (Прочетена 525 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 705
  • Пол: Мъж
    • Профил
Йога-сутра, Вибхути-пада 39
« -: 6 декември 2019 09:23:07, петък »
Udaanajayaajjalapankakantakaadisvasanga utkraantishca //39//

III. 39. Удана_джаядж джала_панка_кантака_адишвасанга уткраантишча


удана = една от петте прани – всички видове активности на тялото, които са свързани с движение в посока от долу на горе към главата

джая(ат) = умение, контрол, господство, победа (м.р. ед.ч. аблативен падеж – „от” „чрез”)

джала = вода

панка = кал

кантака = трън

ади(шу) = (шу – м.р. мн.ч. аблативен падеж – „във”) „и т.н. в другите” „и в другите”

асанга = (а - не) + (санга - контакт) без контакт, без докосване

уткранти(хи-ш ) = 1. издигане в смисъл левитация 2. умирам – и двете значения на думата се вземат от различните коментатори на сутрите

ча = и


ІІІ-39. Чрез Джая (победа, майсторство) над Удана (една от праните) (посредством Самяма върху удана) (се постига) Асанга (липса на контакт) с Джала (вода), Панка (кал), Кантака (тръни), и т.н. (Адишу) и (Ча) (също така се постига) Уткранти (1. левитация 2. смърт по желание).Няма единно съгласие в писанията по отношение на местонахождението и функциите на Удана. Обикновенно се посочва че тя се намира в горната част на гърдите. Тя е отговорна за движенията които имат посока отдолу нагоре.

ПЕТТЕ ЖИЗНЕНИ ЕНЕРГИИ (ПРАНИ) - 1. Прана (функциите на прана са вдишване и издишване), 2.Апана (функциите на апана са от¬деляне и изхвърляне), 3.Самана (храносмилане), 4.Удана (изпълня¬ва функциите на поглъщане на храната, пренася индивидуал¬ната душа да почива в Брахман и отделя астралното тяло от физическото тяло в момента на смъртта), 5.Вяна (отговаря за циркулацията на кръвта).

Праните се проявяват в груб и фин вид. Казва се, че Праната е от груб (Стхула) вид, когато е ангажирана с функциите на физическото тяло движе¬ние, дишане, храносмилане, отделяне и т.н.. Когато Праната е ангажирана с генерирането и поддържането на мислите, тогава тя се проявява като фина (Сукшма).

Освен петте основни Прани съществуват и пет второстепенни - 1.Нога (извършва функциите хълцане, оригване и повръщане), 2.Курма (отваря и затваря клепачите), 3.Крикара (предизвиква чувството на глад), 4.Девадата (прозяване), 5.Дхананджая (разгражда, разлага тялото след смъртта, изтласква на детето от утробата).

Съгласно вярванията на древните индийци обикновения човек няма власт над смъртта. Само напреднали йоги могат да прекъснат живота си по тяхно желание.