Автор Тема: Йога-сутра, Вибхути-пада 40  (Прочетена 555 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 705
  • Пол: Мъж
    • Профил
Йога-сутра, Вибхути-пада 40
« -: 6 декември 2019 09:23:29, петък »
Samaanajayaajjvalanam //40//

III. 40. Самана_джаядж_джваланам


самана = една от петте прани

джая(ат-дж) = умение, контрол, господство, победа (м.р. ед.ч. аблативен падеж – „от” „чрез”)

джвалана(м) = 1. излъчване, горене, сияйност 2. телесен огън


ІІІ-40. Чрез Джая (победа, майсторство) над Самана (една от праните) (се постига) Джвалана (1. излъчване на сияние или 2.телесния огън).Телесния огън е отговорен за храносмилането и за излъчване на топлина и сияние според древните писания. Това е мястото точно под пъпа наречено Канда. Вайшванара Агни - телесния огън се намира там и той е също отговорен за храносмилането.

В древността са вярвали също така, че е възможно от тялото на светците да се излъчва светлина. Дори и в днешно време се приема от голяма част хора, че е възможно да се излъчва от тялото светлина. Тъй като няма никакви доказателства за подобно явление, единственият начин да се поддържа вярата на хората в подобни суеверия, е да се говори за някакви аури, които само някой хора могат да забележат и то само при някакви мистични условия. Все пак дори и в Индия все повече хора разбират че това е само едно суеверие и не отдават внимание на подобни твърдения.

От друга страна е добре известно че при вземане на наркотични вещества е възможно да се забележи сияние около хора и предмети, и също така да се вижда всичко в различни цветове. Така, че е напълно възможно при някаква особена умствена настройка да се „наблюдава” светлина която се излъчва от други хора.