Автор Тема: Йога-сутра, Вибхути-пада 53  (Прочетена 517 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 705
  • Пол: Мъж
    • Профил
Йога-сутра, Вибхути-пада 53
« -: 6 декември 2019 09:28:34, петък »
Jaatilaksanadeshairanyataanavacchedaattulyayostatah pratipattih //53//


III. 53. Джати_лакшана_дешаир анят_анавачхедат туляйос татах пратипаттих


джати = раждане, видове, клас

лакшана = външен знак, характеристика,

деша(аир) = място, точката (м.р. мн.ч творителен падеж – „от” „до” „със”)

анята = (аня – „друг”, „различен от”) + (та – суфикс от ж.р. означаващ „имащ силата на”) другост, разлика

анавачхеда(ат) = (ан - не) + (авачхеда – отделеност) + (ат – м.р. ед.ч. аблативен падеж – „от” „дължащо се на” „понеже”) неограничен, неотделим – така израза „анавачхеда(ат)” означава „понеже не могат да бъдат различени”

туля(йох) = подобен, еднакъв, равен (йох – м.р. двоен родителен падеж – „от двете”)

татах = от това (следва)

пратипати(х) = разбиране, възприемане, усещане, наблюдение, знание


ІІІ-53 От това (Татах) (знанието получено от вивека и от самяма спомената в предишната сутра) Пратипати (се възприема, установява се знание) за разликата (Анята) на две (изглеждащи) еднакви (Туля) (неща), понеже те не могат да бъдат различени (Анавачхедаат) по Джати (класа, характеристика или позиттция), Лакшана (назначение, външна характеристика), Деша (място – местата мн.ч.) (което заемат).

С други думи две неща могат да изглеждат еднакви, понеже са от един и същи клас, имат едни и същи външни характеристики, и тяхното место което заемат. Но за този йогин, който може да разграничава със своя интелект, и който е изпълнил Самяма върху Кшана – момента на отделна промяна и Крама – последователността от промени, съществуват различия.

Например две книги в книжарницата които са от едно и също издание, един и същ автор, и се намират на едно и също место. Ако човек се вгледа внимателно в тях, той би могъл да открие различия между двете привидно еднакви книги.

Според повечето коментатори това се отнася до всичко което може да стане обект на познание от съзнанието. Но според други интерпретатори това да се отнася най вече до идентични състояния на ума, емоции например. Всяко възприемане на външен обект е също състояние на ума.

Например човек е склонен да постави равенство между двама души които изпитват радост от нещо. Но ако се постави под анализ Самяма, двете привидно еднакви състояния ще се окажат различни.