Цитат на: "NlK"
Самадхи е СЪСТОЯНИЕ, предизвикано вследствие на концентрация. Или кратко казано - това е състояние на сливане на субекта с обекта. Субекта си ти, обекта може да бъде външен, или вътрешен. По принцип се започва с външен обект. При достатъчно ниво на концентрация субекта се слива с обекта, разтваря се в него. Цлта на йога е сливане с Аз-а. Много наричат това истинския Аз, но аз се въздържам от определения от подобен род. И тук вече е налице парадокса - сливайки се с Аз-а изчезва чувството за АЗ.
Благодаря за този коментар!
Има само един малък проблем: Целта на Йога е да раздели субекта (Пуруша) от обекта (пракрити) и свидетелство за това разделяне или поне за осъзнаването на тяхната фундаментална разделност е така нареченото различително знание (вивека-кхяти). Именно то е крайната цел на самадхи, която, както Вие правилно отбелязахте, започва с медитация върху външните груби обекти (савитарка и нирвитарка-самапатти), минава през медитация върху фините обекти (савичара и нирвичара-самапатти), след което се медитира върху източниците и енергиите на познанието (грахана), докато се стигне и до медитиране върху самия Познаващ (грахитри), т.е. върху Аза.
Трябва да е ясно също, че състоянието на самадхи е състояние на читта (съзнанието като еволют на материята), в което читта, или по-точно манас (умът) е съставен изключително от саттва, поради което тази форма на самахита-читта (самоовладяно съзнание) се нарича още манас-саттва, или четас. Именно в четас се отразява собствената форма (сварупа) на всички обекти на медитация, започвайки от външните и завършвайки с Антаракшин, т.е. с Вътрешния Наблюдател. Когато формата на Вътрешния Наблюдател (Грахитри) съвпадне с формата на пречистеното благодарение на четворната медитация съзнание, тогава се казва, че Дришту (Съзерцателят) пребивава в собствената си форма. За да не стане някаква грешка и ние неволно да отъждествим Дришту с Пуруша, Виджняна Бхикшу - единствен от всички коментатори - прави ценната забележка, че Дришту е определен (специфизиран) от интелекта, тоест негова differentia specifica e буддхи в неговата най-чиста саттвична форма. Собствената форма на Дришту обаче е именно Пуруша.
По този повод всички коментатори предупреждават относно изкушението да кажем, че собствената форма на Дришту е собствената форма на Пуруша. Изразът "собствената форма на Пуруша" е погрешен, защото Пуруша самият е собствената форма на всяка съзнателност, по същия начин както е погрешно да се каже "съзнанието на Пуруша" или "главата на Раху" (защото Раху е само глава и нищо друго).
Състоянието на есенциална изоморфност (сАрУпя) на субекта и обекта се нарича самапатти. Илюзията, че субектът се е слял с обекта е основната причина така наречените безплътни и разтворени в пракрити да пребивават в това състояние милиони и милиарди години, преди да осъзнаят необходимостта от практикуването на асампраджнята-йога, за да се преродят за последен път и освободят окончателно.
Това е позицията на Йога-даршана.
Разбира се, съвременните ведантисти и бхакта-йоги са на друго мнение, което по никакъв начин не е ангажирано с позицията на Патанджала-Йога (Раджа-Йога). И това е напълно естествено, защото Веданта е монизъм, а Йога-даршана, философията на Йога, е дуализъм. Който забравя тази съществена подробност, рискува никога да не разбере за какво става дума в Йога-сутра. Ще отбележа също, че Шанкара Ачаря има интелектуалната честност да представи точно и без монистични отклонения собствената позиция на Йога-даршана в коментарите си Виварана към Йога-бхашя на Вяса.
Английският превод на Виварана на Шанкара Ачаря е сканиран и изложен онлайн.