Автор Тема: Разлики между Самадхи, Просветление и Освобождение  (Прочетена 119 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 705
  • Пол: Мъж
    • Профил
Разлики между Самадхи, Просветление и Освобождение
« -: 16 декември 2019 08:20:58, понеделник »
Първо трябва да се има предвид че има два вида схващания за това какво е пълно, тотално и крайно  самадхи.

Според едните това е нещо което може да се постигне ЕДИНСТВЕНО И ЗАЕДНО  с физическата смърт на тялото. Според другите, крайното самадхи може да бъде постигнато преди физическата смърт на тялото. Това схващане е далеч по разпространено и на негова основа давам по долу разликите.

Това са понятия които са много близки то значение и се използват често като синоними. Стриктно казано обаче има разлика между тези понятия и е добре да се знае и да се има предвид.

Крайното Самадхи, (Нирвикалпа) е моментът в който е настъпила Ниродха на всички Врити в Чита, тоест пълното изпразване на съзнанието от мисли и от васани.

Просветлението е така да се каже следствие от Самадхи. Тъй като след Самадхи остават прарабда Васаните, това означава че Йогинът продължава да съществува физически и продължава да проявява умствена дейност. Но Самадхито корено променя неговият светоглед, неговият начин на възприемане на света. Преди самадхито, йогинът е бил в състояние на тъмнина, на невежество, на незнание за себе си и за света. Самадхито е като вид светлина която премахва това невежество. Йогинът започва да вижда нещата такива каквито са, а не изопачени от неговите желания, от неговите васани. Това ПРО-СВЕТЛЯВАНЕ води до един нов философски мироглед. В будизма се употребява думата БОДХИ в смисъл на "събуждане" и просветляване, тоест отново възможност човек да "види" реалността.

Освобождението се отнася до свобода на съзнанието от въздействието на материята върху него. Промените на материята не влияят върху умственото състояние на йогинът, той остава над тях. Нито се радва на хубавите неща, нито страда от лошите неща. Няма значение какви модификации на Пракрити му се случват, той остава над тяхното въздействие. Освобождението (мокша) също така се използва като термин който означава свобода от нови прераждания, нови страдания