Автор Тема: Каква е ползата от Йога, Будизъм, Веданта  (Прочетена 301 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Каква е ползата от Йога, Будизъм, Веданта
« Отговор #15 -: 16 декември 2019 08:58:08, понеделник »
Погледнете списъка на хората които са допринесли за развитието на теорията за динамичните системи.

Материята има свойства които може да бъдат описани в математически зависимости които ние наричаме закони. Така, че това което изглежда като хаос, може би не е съвсем хаос. Няма съмнение че тези свойства на материята и позволяват само определена форма на взаимодействия и изменения. Така, че може да се предвиди поне до някъде какво ще стане след време.

Отговора на Въпроса: До колко има хаос и до колко има подреденост, тоест детерминираност или индетерминираност се намира в бъдещето. Днес учените все още не са постигнали окончателният отговор. Така че да не бързаме да обявяваме хаоса за начало. Възможно е началото да е било добре организирано и в последствие да е възникнала случайноста? Защо не?

Динамичните системи са много интересна математическа дисциплина, която е едновремено и философска и с чисто практическо приложение.

http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1207/1207.1033.pdf

Неактивен Gunchev

 • Шравак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Каква е ползата от Йога, Будизъм, Веданта
« Отговор #16 -: 16 декември 2019 08:59:31, понеделник »
Разбира се, че хаосът е основа на всичко. Някой от вас може ли да предивиди какво точно ще се случи след определено време - точно какви звуци, картини, мисли, усещания и т.н. ще има точно в този момент. Разбира се, че не. Можем примерно сами да си отнемем свободата като си нарисуваме една точка в стената и заставим себе си да гледаме вторачено в нея точно в 9 вечерта и да кажем "ето, аз го предвидих". Но истината е, че това, което ще се случи точно в 9, в неговата цялост като усещане, като картина, звук, мисли, като всичко, ще си е пак непредвидено, тъй като идва директно от хаоса. Разбира се, ние ще упорстваме, че сме предвидили шаблона "гледане в една точка в 9 часа". Но колкото и да се самозаблуждаваме, че сме предвидили каквото и да е, това няма да промени факта, че шаблонът за нищо не става що се отнася до актуалността на това, което реално се случва в неговата цялост и специфика. Реално нищо не сме предвдили. Хаосът се е разгърнал както той си знае. Хаосът също така се разгръща и като илюзия за причинно-следственост под формата на мисли за минали или бъдещи събития, които уж са свързани помежду си.

И физиците колкото и да си блъскат главите няма да измислят успешна теория на всичко, защото хаосът на квантово ниво няма как да бъде синхронизиран с рамката на привидната подреденост на макро ниво. Това е парадоксът на живота и тук никое уравнение не върши работа. Могат само да наблюдават какво се случва без никога да могат да разберат защо се случва точно така, тъй като въпроса "защо" е същностно сбъркан и идеята за причинност е илюзия. Няма причина, там е хаоса. И винаги могат да имат едно на ум, защото всяка закономерност/причинно-следственост е вътре в илюзията на времето и рано или късно.. рухва.

Неактивен pada

 • Йогин
 • **
 • Публикации: 54
  • Профил
Re: Каква е ползата от Йога, Будизъм, Веданта
« Отговор #17 -: 16 декември 2019 09:00:10, понеделник »
Цитат
Така е, подредеността и закономерностите са само видимост, която ние наричаме реалност. В основата на всичко са дори не динамичните системи, а безсистемният хаос и неопределеност.
Това вероятно е незнанието (авидя). Наистина него няма как да го систематизираме – то е безкрайно, а и няма начало.

Но можем да се отдръпнем от него - като спрем да го съзерцаваме. Тоест чрез Йога.  ;)
Една рисунка струва повече от хиляда думи