Автор Тема: Диафрагма  (Прочетена 49 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rtsvet

  • Вивекин
  • *****
  • Публикации: 795
    • Профил
Диафрагма
« -: 17 декември 2019 12:42:19, вторник »
Вчера гледах една аутопсия. Тялото беше на жена на 94 години, умряла от "старост" - т.е. от масивен функционален отказ на много системи свързан с изменения породени от преклонната възраст. Поразяваща беше атрофията на мускула на диафрагмата!

Добре де, ще кажат някои, знаем за постепенната атрофия на мускулите с възрастта, макар науката още да не е напълно наясно с всички механизми. Впечатляващо е ,защото диафрагмата е много основен мускул за нашето общо благосъстояние. Дълбочината на дишането, способността му да се адаптира към дейността ни е пряко свързана с функцията на диафрагмата. С последното означава, че достатъчното снабдяване с кислород на мозъчните клетки също. Недостига на кислород в дадени системи е пряко свързан с тяхната хипофункция и евентуална атрофия. Има една друга функция осъществявана от една здрава диафрагма, това е осигуряване на движението на лимфата и течностите в перитонеалната кухина (нали не бъркате перитонеум с перинеум? вижте в книжките) Има нещо друго интересно, което е рядко оценявано по достойнство: Лимфните възли в диафрагмата имат специален дренаж, позволяващ еднопосочно протичане на лимфата. Т.е. упражненията на диафрагмата способстват пряко за прочистването на лимфата от стомашната кухина. С това пряко влияят на функцията и прочистването на органите непосредствено в тази част на тялото. Друго основно влияние, ще е ползотворното влияние на имунната система. Има 2 механизъма - единият е току що описаният спомагаащ лимфният отток, вторият е чрез масаж на дебелото черво, което е точно под диафрагмата отпред на корема. Последното ще спомогне по-бързото изнасяне на евентуално токсичните отпадъци, а бързото освобождаване ще ни освободи от излишно гниене и "пренаселване с бактерии", Полседните и без това са около 2 кг в червата и изискват постоянното внимание от страна на имунната ни система.  Редовно изхвърляйки ги ние поддържаме тяхното количество в добри граници.
Освен масажа на вътрешните органи може да се спомене и подпомагане на венозният отток от Inferior vena cava и реналните вени и др. Т.е. силната диафрагма и нейните движения, ще допринася пряко за прочистването на организма.

Мисля че споменах поне 6 основни причини да желаем да имаме здрава и силна диафрагма. Хубаво е че йога отделя толкова внимание за трениране и заякване на този мускул - така имаме по-добри шансове да сме активни и неоглупели даже на преклонна възраст. От йога упразненията бих отделил специално внимание на бхастрика, капалабати, наули и сурия бхедана, но другите също са важни. Примерно маюрасана постава вътревните ни органи на най-голямо налягане (~~> лимфният отток), но усукванията упражняват огластта по напълно различен начин.

Притеснявам се, инфото е твърде концентрирано и съдържа някои по сложни думички и искрено се нядяван на някой да му е от полза.
От друга страна заслужава се да научите думичките. За разлика от "етиология", "вена кава" и "перитонеум" е нещо което имате със сигурност и функцията му ви засяга пряко.

По-простичко:Съобщението е правете си йога упражненията редовно!

Ето няколко линка за някои незасегнати достатъчно теми:

1. The role of the diaphragm in lymphatic absorption from the peritoneal cavity.
2. Aging of Organs and Systems  By Richard J. Aspinall
3. Age-associated Changes in the Innervation of Muscle Fibers and Changes in the  Mechanical Properties of Motor Units ANTHONY R. LUFF