Автор Тема: Пранаяма  (Прочетена 241 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Брахман

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 705
 • Пол: Мъж
  • Профил
Пранаяма
« -: 5 декември 2019 08:45:54, четвъртък »
Въпрос? Колко са велики  йогите с дишането и дихателните упражнения? Ето тук на този линк се вижда един от големите йоги Аянгър:А сега малко извън темата, малко информация, след което ще се върнем отново на Аянгър.
В Египет има град на име Дахаб който на брега на морето. Там има една световна атракция за всички леководолази от света, нарича се Синята Дупка. Има видео клип на който се вижда добре по средата какво точно представлява. Това е една дупка в скалите под водата която се спуска отвесно надолу на дълбочина 100 метра. Самата дупка е свързана с морето не само от горе от повърхността но и отдоло на дълбочина повече от 60 метра до самото дъно има огромна арка от която може да се излезе от дупката и да се отиде от другата страна. За да разберете какво точно говоря погледнете клипа след 1 минута и 40 та секунда е показано!!!
Та в тази синя дупка идват леководолази от цял свят за да се гмуркат. Това место е известно с многото смъртни случаи. Защото хора които не са достатъчно добре подготвени отиват и се опитват да минат под арката от другата страна. Те обикновено влизат с една бутилка сгъстен въздух или дишат обикновен въздух. Тъй като дълбочината е твърде голяма обикновеният въздух става като наркотик и водолазите се давят от дълбочинно опиянение. Трябва да дишат специални газови коктейли и да вземат двойни бутилки за да не им свърши въздуха. Една бутилка е недостатъчна. Само опитни водолази се допускат да минават там през арката.  На любителите е позволено само да влизат на дълбочина до 40 метра с инструктор и след това да излизат обратно без да минават през арката.

Но…. има някой хора които минават от там без дори помощта на апарат. Само на апнея, задържане на въздуха. Поемат въздух и се гмуркат, минават от другата страна. Невероятно е но е факт.

Ето тук една рускиня прави това.
 


Но рускинята е все пак със плавници и има и баластен колан който помага за по лесно и бързо гмуркане.

Ето тук един друг мъж който се гмурка и минава под арката като излиза от другата страна на дупката без помощта дори на плавници!! БЕЗ АБСОЛЮТНО НИЩО!! Минава под арката и излиза от другата страна. Забележете как той потъва надолу без движения защото от 7 мият метър надолу тялото става по тежко от водата!
Ето тук един друг от големите гмуркачи на днешно време как поставя световен рекорд на свободно гмуркане, тоест без никакви помощни средства!! Почти 90 метра!!!Та да се върнем на йогите. Дали ако пуснем великият Аянгър  в синята дупка не с един ами с два апарата подводни той няма да напълни гащите с неговата пранаяма?  Хммм… въздух под налягане?

Неактивен pada

 • Йогин
 • **
 • Публикации: 54
  • Профил
Re: Пранаяма
« Отговор #1 -: 5 декември 2019 08:47:36, четвъртък »
Голяма красота! И природата, и самото гмуркане. Ето това е концентрация!  :)

Брахман, гмуркачите също са йоги (дори те самите да не го знаят). Никой с лоша пранаяма не може да направи това.

Колкото до Айенгар, той си е по представленията. Аз лично не го харесвам. Не си купих и книгата му с 1 000 000 асани. А и той вече е на възраст. Но дори да мине под арката, пак няма да си купя книгата му с 1 000 000 асани, нито пък ще започна да го харесвам.  :)
Една рисунка струва повече от хиляда думи

Неактивен rtsvet

 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 795
  • Профил
Re: Пранаяма
« Отговор #2 -: 5 декември 2019 08:48:16, четвъртък »
То е като да се сравняваш практика между самурайски катана двубой и упражнения с бамбукова пръчка. Двете са различни и си имат преимущества и недостатъци.

Гмуркането на тази дълбочина е, като катана двубой. -- грешиш и си губиш, глава или някой  друг крайник. Изискванията са неимоверни, няма нищо излишно.

Пранаяма е като упражнения с бамбукова пръчка -  Даже човек с по-умерени умения може да се упражнява и да получи ползата. Освен това с бамбукова пръчка могат да се правят безопасно много други интересни неща - даже и гимнастика.  ;)

Но се съмнявам, че има самурай, който да не иска да се упражнява с дървена катана ....