Автор Тема: Митове за йога  (Прочетена 254 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Митове за йога
« -: 5 март 2020 08:12:09, четвъртък »
За Вас преведе на български: lmb , https://yoga-forum.eu
Източник: yoga.ru

Митове за йога

«Учението на йога ни помага да поддържаме тялото като храм по такъв начин, че то да стане чисто като душата. Тялото е мързеливо, умът е подвижен, а душата излъчва светлина. Практикуването на Йога развива тялото до равнището на подвижност на ума, така че и тялото, и умът да станат подвижни, а след това ги насочва към светлината на душата.»

Б.К.С. Айенгар

Мненията на хората за йога в наши дни може да бъдат различни, например: „Не мога да се занимавам с йога. Там има само упражнения за разтягане, а аз нямам абсолютно никаква гъвкавост“ или „Йога - това е да седиш с часове в медитация“ или „Йога? Да, чух, но наистина не знам какво е. Моята жена ходи на йога, харесва я, но само жени се занимават с това."

Съвременният Интернет, говорейки за йога, създава красива картина, включваща разноцветни килими за йога и стройни хора, огъващи и усукващи своите съвършени тела в немислими положения, сякаш по този начин постигат вътрешен мир и хармония.

Как отвъд поръхността на лъскавата картинка да разгледаме древното изкуство за живота, науката за себеразвитието, философията за спокойно отношение към превратностите на съдбата? Един поглед върху най-разпространените митове за йога ще ни помогне да разсеем съмненията.

Мит №1. Йога - това е секта.

Секта (от лат. "следвам") — тип религиозна организация, която е противопоставена на традиционно господстващото вероучение, противопоставя се на системата на общоприетите религиозни и светски норми и функционира като контракултура.

Хората, практикуващи йога, стават по-позитивни, весели, добронамерени и целеустремени, появява се чувство за вътрешна свобода и усещане за единство с целия свят. Йога не е „противопоставяне на общоприетите норми“, тя е допълнение, помагащо на човек да реализира по-ефективно себе си в обществото, семейството и „да намери себе си“.

Мит №2. Йога – това е религия.

Йога не е религиозна, а духовна система или система за духовно самоусъвършенстване. Йога се практикува от християни, мюсюлмани, будисти и атеисти. Йога не налага и не изисква никакви религиозни идеи или предпочитания, напротив, води до яснота на ума, кара човек да мисли, анализира своите действия и намерения, да поставя под съмнение своите възгледи и да се учи. В основата си йога е по-близка до науката, а не до религията, тъй като йога е създадена от древни мъдреци (риши), които чрез изследвания, опити, грешки и наблюдения са разработили и систематизирали упражнения, които помагат на човек да усъвършенства своите тяло и ум, да израсте духовно и да бъде по-хармоничен и уравновесен.

Мит №3. Йога изисква вегетарианство.

Йога нищо не налага и нищо не изисква от практикуващия. Има някои препоръки (включително и за храненето), които спомагат за ускоряване на напредъка в практиката и повишават нейната ефективност. Препоръчва се да се изключат опиати и опияняващи вещества, тъй като те понижават осъзнатостта, притъпяват личността и отнемат огромно количество енергия, вместо активност се появяват апатия и депресия, което противоречи на същността на йога. Часовете по йога водят до яснота на ума и енергичност. Въпреки това човек, който практикува йога, може да яде месо или да го откаже, но не по пътя на насилие над себе си и на волеви усилия, а просто като слуша нуждите на своя организъм.

Мит №4. Йога - това е разтягане.

Заниманията с йога са набор от комплексни упражнения, насочени към укрепване и отпускане на тялото, придобиване на физическа хармония. Научно доказано е, че най-лесният и ефективен начин за отпускане на напрегнат мускул е неговото разтягане, така че йога включва комплекси за разтягане на краката и бедрата, но в дадения случай целта на упражненията не е самото разтягане, а релаксиране на мускулите и работа с дишането и вниманието.

Мит №5. Йогите слагат краката си зад главите, спят на пирони и си спират сърцето.

Йога позволява на човек да придобие определен контрол над тялото си - по-добре да се усети и разбере тялото, да се предвиди нарушение на вътрешния баланс и да се осъзнаят потребностите. Но за да придобиете пълен контрол над организма, са необходими много години в дълги и упорити тренировки.

Мит №6. Йога предполага напускане на обществото.

Йога не приветства оттеглянето от обществото или бягството от проблеми. Правилното практикуване на йога дава огромно количество енергия, която може да бъде използвана за различни дейности и особено за собственото развитие и реализация. Повечето хора, практикуващи йога, са успешни, социално реализирани хора с щастливи семейства. Йога е щастието, удоволствието от живота, което често включва в себе си активна социална дейност.

Мит №7. Йога способства отслабването.

Забавянето на метаболизма означава, че йога, точно обратното, допринася за увеличаване на теглото. Като цяло е невъзможно да отслабнете без интензивно изгаряне на калории. Но при занимания с йога, консумацията на калории е толкова пренебрежимо малка, че е трудно да се вземе предвид, за да доведе до отслабване. А легендарната слабота на онези йоги, както ги рисуват по картинките, е резултат от дългогодишен режим на ограничено хранене.

Мит №8. Йога е абсолютно безопасна. С нея могат да се занимават даже и бебетата.

Йога може да бъде много опасна. Ето какво казва например Уилям Броуд, автор на „Науката за йога“ и журналист на „Таймс“: "Йога е просто инструмент. Всеки инструмент, ако се използва неправилно, може да счупи нещо. Йога може да доведе до цяла вълна от травми и отрицателни последствия... Като цяло, както рисковете, така и ползите от йога, многократно надхвърлиха моите очаквания."

Особено опасна е така наречената „гореща йога“, когато йога часовете се провеждат в условия на повишена температура и влажност.

Мит №9. Йога е само за жени.

Истината е, че всички хора, а не само жените, търсят вътрешна хармония и спокойствие, искат да избягват болести и да живеят в добро здраве, щастливо и дълго. Йога предлага по нещо за всеки, който се интересува от физическо, умствено или духовно развитие и не е дисциплина само за жени или само за мъже. Много мъже (включително спортисти) практикуват йога редовно и са открили, че това им носи големи ползи във всички области на живота. 

Мит №10. Йога дава фантастични способности.

Към този мит се отнасят убеждения като: „Всички хора,занимаващи се с йога дълги години, изглеждат млади“, „Всички хора, които се занимават с йога, са дълголетни и никога не се разболяват“, „Ако се занимавате с йога, със сигурност ще постигнете духовно просветление.“

Тези митове се разсейват, когато практикуването на йога стане по-зряло. Това, което може да е вярно за един човек, не е непременно вярно за друг. Йога не е панацея за всички болести, не увеличава продължителността на живота от два до три пъти за всеки практикуващ, не всеки практикуващ йога ще стане просветлен мъдрец. Практикуването на йога дава нова степен на само - осъзнаване, помага да се успокои ума, да се присъства интензивно в настоящия момент и да се научи човек да разграничава важното от маловажното. Това не е нещо свръхестествено и в същото време позволява да се усети новото качество на Живота. Укрепването и поддържането на здравето, поддържането на добра физическа форма, на добър външен вид, красива реч, спокоен ум - това съвсем не са всички ползи, които може да донесе грамотното практикуване на йога!

Мит №11. За да успеете в йога, трябва да практикувате още от детството.

Много е добре, когато детето от най-ранна възраст се приобщи към йога и положи за себе си бъдеща мощна основа за здраво тяло и силна психика. Това е наистина прекрасно и всички трябва да положим усилия в тази посока.

Историята обаче е пълна с факти, за хората, започнали да практикуват или в напреднала възраст, или в резултат на значителни наранявания и отклонения в тялото и достигнали до върхови постижения. За илюстрация бих искал да дам пример с белгийската кралица, която започнала да се учи на изкуството на йога Б.К.С. Айенгар. Всички знаем, че днес модата на йога се е разпространила широко в "елита на обществото" и този факт не би бил толкова уникален, ако не беше едно НО. Кралицата беше на 84 години, когато започна обучението си! В резултат на обучението тя успя да изпълни целта си - да застане в ширшасана (стойка за глава).

Мит №12. С нашия ритъм на живот, пълноценно занимание с йога няма да се получи.

Разбира се, повечето от нас, поради семейните си задължения и социалния живот, нямат време да отделят три часа за практикуване на асани, няколко часа пранаяма и още няколко часа медитация, но това не е и необходимо. Йога - това е ефективност при всяко действие. Йога трябва да служи на нашия живот, а не обратното. Мнозина не разбират този момент и превръщат йога в култ, в който те се заставят самите себе си да повярват и да "затегнат" тези около тях. Практикуването на йога - това е безупречно изпълнение на своите задължения според нивото на еволюционното развитие. И тук, съгласете се, всяка форма на дейност е подходяща. Разбира се, потапянето в практиката на работа с тялото заема значително място. И в това могат да помогнат многото йога системи, адаптирани към нашия неистов темп на живот, нашия манталитет и нашата структура на опорно-двигателния апарат.

Мит №13. Практикуващите йога стават неадекватни.

Да, човек, който редовно практикува йога, наистина в определен етап на развитие става „не като всички останали“. Но тази индивидуална особеност не се появява не в резултат на някакви негативни отклонения, а поради разкриването на собствения му индивидуален потенциал на тялото, ума и психиката. Вече е доста трудно такъв човек да бъде „убеден“ от телевизионния екран, че стандартът на здравето е да пие кока-кола и да хапва хамбургери, стандартът на престиж е скъпи неща, а стандартът на ума е „висококачествено и скъпо“ образование.

Мит №14. Всеки може да преподава йога.

За да преподавате йога, не е достатъчно само да сте гъвкави и сами да практикувате йога.

За да станете учител по йога, трябва да преминете специален курс и да практикувате йога в продължение на няколко години, като го подсилвате с духовно израстване и медитация.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен new_yogi

 • Шравак
 • *
 • Публикации: 5
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #1 -: 17 март 2020 20:50:19, вторник »
Има доста верни неща, но все пак мисля, че поне 2 мита не са никакви митове, а са си 100% истина:

1. Йога изисква вегетарианство

Месоятството противоречи още на основополагащите принципи на Йога. Ахимса е част от Яма и това е ненасилие над всяко живо същество. Не съм съгласен с това, че вегетарианството в Йога е въпрос на личен избор и светоусещане. Политикът, който краде също го прави по личен избор, но освен че това го прави престъпник той би трябвало да отговаря по-строго за действията си от обикновения джебчия, защото е дал клетва да служи на народа си. По същия начин практикуващия йога трябва да поеме отговорност за всички живи същества. Освен това истинският Йоги се въздържа даже и от загуба на семенна течност, което вече е почти напълно непостижимо за съвременния човек. Но все пак това е много по-различно въздържание от вегетарианството. Като обобщение искам да кажа, че по мое мнение не е вярно, че Йога "нищо не налага и нищо не изисква", а даже напротив. Може би това е по-угодно на западния човек, но няма нищо общо с реалността.

2. Йога способства отслабването.

Според мен си е точно така. Не е вярно, че се изразходват минимални количества калории. Има доста силови упражнения, които могат да докажат това. Вярно е, че под йогически транс практикуващия може да забави или да спре метаболизма си по собствена воля, но забавянето на метаболизма като цяло не е цел. Има доста упражнения, които покачват Питта и са насочени към стимулиране храносмилателния огън и метаболизма.


Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #2 -: 18 март 2020 08:42:17, сряда »
По първа точка: КЛИК
По втора точка, все си мисля, че йога не е създадена, за да бъде система за отслабване, но това са си само мои мисли, разбира се.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен new_yogi

 • Шравак
 • *
 • Публикации: 5
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #3 -: 22 март 2020 11:04:36, неделя »
По първа точка: КЛИК
По втора точка, все си мисля, че йога не е създадена, за да бъде система за отслабване, но това са си само мои мисли, разбира се.

Да, така е - в Индия се е яло много месо преди Буда. Сега също се яде много. Даже изнасят месо за Тайланд където не искат да убиват животни, но май си похават доста. Но Йога не е равно на Индия. Дори според мен Йога не е равно на ведическа традиция на 100% и със сигурност принципа за ненасилието е бил основа на йогическата система и много преди Буда.

Едва ли устройството на човешкото тяло се е променило в близките 5-10 хил. години и това, че в един момент в една нация нещо е било на мода и след това е изместено от друго според мен не значи нищо. Даже днес по всяка вероятност месото има по-негативно влияние върху грубото и финито тяло на човек, отколкото преди 10 хил. години например.

Основените йогически текстове не са се появили толкова отдавна, но те са квинтесенция на много по-древна традиция, която се е предавала по парампара от Гуру на ученик. Това, че Йога нищо не налагала и нищо не изиквала нямам вътрешно усещане, че е вярно. По-скоро ми звучи като съвременна интерпретация на Зен Будизъм.

Колкото до отслабването в Йога - твърдя, че има много упражения, които изгарят солидно количество калории, (т.е. "Йога способства отслабването." е вярно), а не че това е целта на тези упражения или на Йога изобщо. Мисля, че бях достатъчно конкретен по този въпрос и не знам защо имам усещане, че интерпретираш думите ми по грешен начин.

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #4 -: 23 март 2020 12:47:55, понеделник »
До доказване на противното от науката, ню ейдж изпълненията на тема йога, са глупост за мен.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 139
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Митове за йога
« Отговор #5 -: 29 май 2020 13:12:26, петък »

Да, така е - в Индия се е яло много месо преди Буда. Сега също се яде много.
Протеините са полезни за хора с проблеми в Лява СНС/ида нади./.

Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен new_yogi

 • Шравак
 • *
 • Публикации: 5
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #6 -: 3 юни 2020 23:34:44, сряда »
До доказване на противното от науката, ню ейдж изпълненията на тема йога, са глупост за мен.

Ако написаното в класическите Йога текстове е ню ейдж - добре. Явно всеки си има собствени разбирания. Аз все пък си мисля, че нещата за които говорим са измислени много преди ню ейдж изпълненията.

Относно чакането науката да докаже нещо - пожелавам много късмет и дълъг живот. Най-хубавато на науката е, че е доказала своята собствена несъстоятелност и непълнота сама в себе си - това е теоремата на Гьодел за непълнотата. Каквато и аксиоматична система да избереш винаги ще могат да се дефинират твърдения, които не могат да се докажат в приетите рамки и ще трябва да приемеш нова аксиома и така по индукция до безкрайност. Аксиомите са нищо друго освен интуитивни истини. Въпросът е, че за нашето съзнание те може и да не са токова очевидни и напразно да се мъчим да ги доказваме. Така е станало например с петия постулат на Евклид.

Идеята не ми е да демострирам познания по математика, а да покажа, че в основата на науката и познанието е интуицията и ние доста често забравяме това мъчейки се да докажем нещо. От друга страна дори чистата наука доказва по неоспорим начин, че винаги ще има твърдения, които са верни, но не могат да бъдат доказани в затворена аксиоматична система. Затова според мен ако човек е страстен търсач на истината няма да иска да се ограничи в тази система. Заради това търсене се е появила и Йога. Древните са озъзнали, че е много по-умно да се пречистваш и да развиваш интуицията си, отколкото да градиш логически конструкции в очакване да умреш.

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #7 -: 4 юни 2020 08:49:15, четвъртък »
За месото, фактите са, че се е яло, яде се и ще се яде.

Но аз друго не разбрах - сега какво се очаква - да вземем дадено писание и да почнем безкритично да му се кланяме ли? Факт е, че писания много. Някои от тях взаимно си противоречат.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 139
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Митове за йога
« Отговор #8 -: 4 юни 2020 13:41:10, четвъртък »

Факт е, че писания много. Някои от тях взаимно си противоречат.
Така е, а и колко разбират писанията правилно.
ВИВЕКА ЧУДАМАНИ- Шри Шанкара
 Трудно е за едно създание да постигне раждането в човешки образ. По-трудно е да постигне физическа сила и силна воля, още по-трудно - чистота. По-трудно и от това е желанието да води духовен живот. Най-трудното е да се разбират писанията.
...
Изучаването на писанията е безполезно, докато не бъде узнат Брахман. Познанието на Брахман обаче прави ненужно четенето на писанията.
 
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #9 -: 4 юни 2020 19:40:47, четвъртък »
Авидя - индивидуално незнание. Мая - всеобщо незнание. А някъде си се водят все характеристики на незнанието изобщо. Незнанието от своя страна поражда илюзиите. Брахман (абсолютно съществуване и съзнание) ми идва като илюзия. Илюзиите са интересно нещо. Те също могат да бъдат изтъкани от причинно-следствени връзки. Разликата им с реалността е, че не може да ги "ръчнеш", за да вземеш доказателството, че са част от реалността. Тях можеш да ги "усетиш" по други начини, които подхранват илюзии. Всичко, което не може да бъде "изръчкано" и да "подскочи" в реалността по силата на причинно-следствена връзка, "губи". Поне според мен.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 139
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Митове за йога
« Отговор #10 -: 17 юни 2020 17:38:10, сряда »
Мая - всеобщо незнание.
Мая е Илюзията.
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен lmb

 • Админ
 • Домакин
 • Садхак
 • *****
 • Публикации: 101
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #11 -: 17 юни 2020 21:54:56, сряда »
И това също.
"Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно,отколкото да разделиш атома на частици." Айнщайн

Неактивен Imago

 • Домакин
 • Вивекин
 • *****
 • Публикации: 1055
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #12 -: 20 юли 2020 09:42:46, понеделник »
Аксиомите са нищо друго освен интуитивни истини.


Древните са озъзнали, че е много по-умно да се пречистваш и да развиваш интуицията си, отколкото да градиш логически конструкции в очакване да умреш.Най-добре е да умреш и да не се раждаш повече. Това е върховната интуитивна истина на Йога.


А интуициите в математиката не е задължително да са априорно аподиктични, т.е. необходимо истинни.
Книги на Евразия
eurasia кльомба abv.bg
0888 07 56 14

Неактивен Seeker

 • Садхак
 • ***
 • Публикации: 139
  • Профил
  • Сахаджа йога
Re: Митове за йога
« Отговор #13 -: 26 юли 2020 14:04:49, неделя »
Най-добре е да умреш и да не се раждаш повече.
За това е необходимо минимум Нирвикалпа.
Някой от пишещите постигнаха това чрез Сахаджа Йога, още в този живот и продължават в нивата на просветление.
Оказа се, че няма горна граница за просветлението.
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0

Неактивен new_yogi

 • Шравак
 • *
 • Публикации: 5
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Митове за йога
« Отговор #14 -: 5 август 2020 13:33:32, сряда »
Някой от пишещите постигнаха това чрез Сахаджа Йога, още в този живот и продължават в нивата на просветление.
Себе си ли имате предвид?