Автор Тема: ЙОГА ФИЛОСОФИЯТА НА ДЖНАНЕШВАРА И ПАТАНДЖАЛИ  (Прочетена 128 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Seeker

  • Садхак
  • ***
  • Публикации: 146
    • Профил
    • Сахаджа йога
ЙОГА ФИЛОСОФИЯТА НА ДЖНАНЕШВАРА И ПАТАНДЖАЛИ
« -: 22 юни 2020 10:52:28, понеделник »
Д-р Пунгалийа
Директор на Института за изследване на Йога и сходните с нея дисциплини, Пуна, Индия

Два са източниците на древната индийска мисъл: Ведите и Агамите. Макар и крайната цел на двете системи да е постигането на Освобождение, или преживяване на Крайната Истина или Брахман, или Мокша, или Нирвана, техните учения, идеологии и философии са различни, като брой основни изисквания и принципи. Ведите и Упанишадите постановяват, както е посочено в Махабхарата и т.н., че родоначалникът на науката Йога е Хиранйагарбха. Традицията на Агамите казва, че автор на тази наука за Йога е Адинатха или Шива, Шанкара. По-голямата част от Агамите са написани под формата на диалог между Парвати и Шанкара. Патанджали следва традицията на Упанишадите. Философията, която стои зад Патанджали Даршана е тази на Санкхйа. Аштанга Йога, която Патанджали пропагандира, е била популярна няколко века преди Патанджали (300 г. Пр. Хр.)

Откриваме позовавания на Аштанга Йога в няколко Упанишади, като Чандогйа Упанишад, Шандилйа Упанишад и др. Йаджнавалкйа описва тази йогийска философия на Гарги и други ученици точно по същия начин, както и Патанджали. Йаджнавалкйа по-нататък утвърждава, че е научил философията на Аштанга Йога от неговите учители. Това е индикация, че философията на Аштанга Йога е много древна и е била практикувана преди Патанджали.

Следователно, естествено е, че всичко, което Патаджали утвърждава, е на базата на определени принципи от Упанишадите и на философията на Санкхйа. Разбира се, Патанджали има своя принос за Йога Сутрите. Понятието Ишвара, дори то да отсъства в Санкхйа Даршана, е било дефинирано от Патанджали в неговите Йога Сутри. Все пак той има своя собствена интерпретация на това понятие и то не е в съгласие с установената традиция. Неговият Ишвара не е Създателят, а е лице, чиито грехове са унищожени. Канцепцията на Патанджали за Ишвара е много близка до Джайнистката Даршана.

Джнанешвара има различен път на развитие. Той получава инициация в традицията на Натх Сампрадайа. Тази философия е различна от Йога Даршана на Патанджали. Основните принципи на йогийската философия на Натх Пантх, са детайлно посочени в различни книги, като “Горакшагита”, “Горакша Паддхати”, “Сиддха Сиддханта Паддхати”, “Амараугха Сасана”, “Амараугха Прабодха”, “Махартха Манджари”, “Гхеранда Самхита” и др., всичките написани на санскрит. Следователно, йогийската философия на Джнанешвара е огледално отражение на йогийската философия на Натх Пантх. Очедивно е, че първоналните източници на философията на тези двама велики светци, философи и ясновидци са твърде различни.Следователно, може да се очаква, че съществуват и големи различия в техните Йога системи. В тази статия ще се опитам да посоча някои значими различия в техните йога философии.

Във философията на Йога откриваме множество разклонения, от които най-популярното днес в Индия и чужбина е едно, което е било проповядвано от Патанджали, и което е известно като Аштанга Йога. Йога Сутрите на Патанджали са преведени на различни езици; също така съществуват и можество коментари върху тях. Все пак, съществуват и голям брой други йога системи, като: Хатха Йога, Лайа Йога, Мантра Йога, Карма Йога, Бхакти Йога и др.
Целта на това изследване е да сравни философиите единствено на посочените двама учители.


1. Патаджали посочва системата Аштанга Йога в своите Йога Сутри (11.29) (5). Йога системата на Джнанешвара е базирана на принципите на Хатха Йога. Някои от учениците в тази система следват Аштанга Йога. Велики йоги като Горакшанатх следват системата Саданга Йога, което той посочва в “Горакша Паддхати”. Тази система изключва Йама и Нийама. Доводите, посочвани от тези йоги е, че, ако усвоиш медитацията, целият ти начин на живот се изменя така, че ти автоматично започваш да следваш Йама и Нийама. Шестте аспекта на Йога са:

Физически пози (асани)
Пранайама
Пратйахара
Дхарана
Дхйана
Самадхи

2. Съгласно Натх традицията е много важно ученикът да пречисти напълно своето тяло. Това е детайлно посочено в “Гхеранда Самхита”. Това е цялосно пречистване на всички жизненоважни органи на тялото като стомаха, носната кухина, хранопровода, очите, ушите, гърлото и пр. Едва след това ученикът е в състояние да изпълни всички стъпки в Йога. В Йога сутрите на Патанджали подобна подготовка не е посочена.

3. Следващата стъпка (в други системи в Йога) е ичучаването на физически пози. Все пак, след усвояването на важните асани, ученикът трябва да практикува най-основните асани като Сиддхасана или Ваджрасана. Смята се, че това е основната и важна поза за всички бъдещи садхани. Детайлно описание на тази поза е дадена от Джнанешвара в шеста глава на “Джнанешвари”, а също и в много от книгите на култа Натх. Казва се, че тази асана е необходима за всички ученици. Докато Патанджали казва, че можеш да седиш във всяка поза, която харесваш. Той дава сутрата “Стхира-сукхам асанам.”

4. Значението на Гуру или Учител е изключително в Натх. Всяка тяхна книга или Шастра започва със споменаването или преклонението с голяма почит и уважение пред Гуру Адинатх или Шива или Шанкара. Джнанешвари също започва с “Ом Намоджи Адйа.”
В Йога Даршана на Патанджали на Гуру не се придава подобно значение.

5. Натх Пантха твърди, че човешкото тяло се състои от някои много важни центъра или жизнени точки и войда (празнини). Всеки ученик трябва да ги познава и разбира. Казват също, че който не познава тези основни центрове не е йоги. Това се шест чакри, шестнадесет жизнени точки, две Лакши (точки за концентрация), пет войда, разположени в човешкото тяло. Нищо подобно не се дискутира в Йога сутрите на Патанджали.

6. Култът Натх сравнява човешкото тяло с красива къща, която има девет врати. То е съставено от пет основни елемента и всеки елемент има свое собствено божество. Деветте отвора са: двете очи, двете ноздри, двата ушни канала, устата, изходът на отделителната система и половият орган.

7. Натх Пантхите в техните различни книги, както е посочено по-горе, дават детайлни описания на седемте чакри, тяхното точно разположение в тялото, качествата и функциите им и т.н. Джнанешвара не посочва описание на тези чакри по причина, че желае да забрани тяхната интерпретация в стиховете на Бхагавад Гита. В основата на гръбначния стълб е разположена Муладхара чакра. Малко по-нагоре, под пъпа е разположена втората чакра, наречена Свадхистхана чакра. Третата е разположена близо до пъпа и е наречена Манипура. Четвъртата е разположена близо до сърдечния център и е известна като Анахата чакра. Петата е разположена в центъра на гърлото и е наречана Вишуддха чакра. Трябва да се отбележи, че всички тези чакри са разположени в Сушумна Нади, който преминава през гръбначния стълб. Това са изключително фини точки и не могат да бъдат локализирани чрез съществуващите сложни инструменти. Та са “наблюдавани” и видяни от великите риши в състояние на Самадхи. Тук откриваме и ограничеността на модерната наука. Шестата чакра е разположена на челото и между центъра на двете вежди. Тя е позната като Аджна чакра. Седмата и последна чакра е разположена в центъра на мозъка, в неговата връхна част. Патанджали не посочва нищо подобно в своите Йога сутри.

8. Съгласно Натх традицията в човешкото тяло съществуват 72000 нерва. От тях важни са десет нади . И от тези десет, три са от изключително значение. Те са известни като Ида, Пингала и Сушумна. Ида е познат като Чандра нади. Пингала е известна като Сурйа нади. Сушумна нади презинава през гръбначния стълб и е позната като Агни нади.Йога сутрите на Патанджали не отбелязват всичко това. Той посочва няколко нади като Курма нади. Липсва обаче детайлно описание.

9. Понятието за Прана е изключително детайлно изучавано в култа Натх. Казват че в човешкото тяло съществуват десет различни вида въздух или Вайу, които са познати като Прана, Апана, Самана, Удана, Вйана, Нага, Курма, Крикала, Девадатта и Дхананджайа. Всеки от тях е разположен в определа част на тялото. Всеки от тях има специфична роля и функция в тялото. Когато поемаме въздух, той се разклонява десетократно. Точно като водния поток, който започва от Хималаите и се разклонява в няколко ръкава и всеки ръкав се превръща в река, носеща отделно наименование. Съвременната медицинска наука не е способна да локализира тези десет различни типа въдух. Все пак, нашите древни йоги са “виждали” тези различни въздушни потоци вътре в тялото.
Подобно описание липсва в Сутрите на Патанджали.

10. Когато вдишваме, се появява един фин звук, познат като “Со”, а когато издишваме, се чува фин звук, известен като “Хам”. Всеки може да провери това практически. Този звук “Сохам” е произнасян непрестанно с всяко вдишване-издишване. В рамките на един ден, за двадесет и четири часа ние извършваме 21600 вдишвания. Това означава, че този звук, познат като Мантра, е звучал в нашето тяло толкова пъти (21600). Ако ученикът наблюдава всичко това съзнателно, това се превръща във велика Садхана. На тази Садхана се е придавало изключително голямо значение в традицията Надх. Подобно нещо не откриваме в Сутрите на Патанджали.

11. Най-важният аспект на Йога Садхана на Джнанешвара е активирането на Кундалини Шакти. Това е Тантричната Садхана в Натх. Джнанешвара е дал детайлно описание на този процес в шеста глава на своята книга. Това е практическо приложение на философията на Натх Пантх. Казва се че цялата вселена е създадена от енергията на Шива или Махашива, или Адинатха. Наричат я Шакти или космическа енергия. Тази енергия изпълва цялата вселена. Най-малката част от тази енергия е известна като Кундалини, а енергията, която съществува в цялата вселена, е известна като Маха Кундалини. Тази енергия присъства в човешките същества в потенциална форма (Супта Шакти). Йогите, изпитвали тази енергия, казват, че тя е като змия и е разположена в края на Сушумна нади, завита три и половина пъти. Това също е в съответствие с тяхната философия, която твърди: “Брахманди те Пинди”. Това означава, че всичко съществуващо във вселената съществува също и в човешкото тяло във фина/тънка форма. Натх Пантхите и техните велики учители като Горакшанатх са открили различни начини и методи за активирането на тази енергия. Светецът Джнанешвара е описал един метод за активиране на тази енергия. Този метод е посочен в почти всички книги на Хатха Йога и Натха Пантх, както и в някои Упанишади. Детайлно описание може да се намери в шеста глава на “Джнанешвари”. Тази енергия може да бъде събудена още посредством Мантра Йога, Лайа Йога и Бхакти Йога. Затова в “Джнанешвари” ние откриваме всички тези системи на Упасана.

Върховното състояние на Реализация или Мокша според тази традиция е съюзът на Шакти и Шива. Ученикът трябва да активира тази енергия и да й позволи да премине последователно през всичките шест чакри. Мястото на Шива е в последната чакра, която е известна като Сахасрара. В крайното състояние, садхака трябва да преведе своята енергия до тази последна чакра. Това е се смята за точката на съюза между Шакти и шива. Този, който успее в този процес, се смята за велик Йоги. Множество духовни сили, познати като сиддхи, са на разположение в това състояние. В древните шастри са дадени множество примери за Йоги, които са успели да постигнат това висше състояние. Джнанешвара е изпитал горепосочения съюз с Шива и затова е познат като Маха Йоги. В Йога сутрите на Патанджали не откриваме нищо за Кундалини Шакти.

12. В Натх Пантх се придава изключително значение на Гуру или Учителя. На него е отредено същото значение каквото и на техния Върховен Гуру Адинатх. Ето защо Джнанешвара дава най-голямо значение на своя Гуру Нивриттинатх и многократно посочва неговото име в Джнанешвари. Не само това, но той отдава заслугата за написването на тази книга изцяло на Нивриттинатх. Тяхната философия посочва, че ученикът може да постигне крайното преживяване на Истината или Шива единствено под постоянното ръководство на Гуру или Учител. Всяка една от книгите на Натх Падтх започва с поклон пред Гуру.

13. В Натх Пантх откриваме едно мистично или езотерично действие на пренасяне на духовната енергия от учителя върху инициирания ученик и този акт се нарича Шактипата. С огромните си сили Учителят може да активира енергията Кундалини на последователя. Това пренасяне той може да осъществи чрез докосване на определена част от неговото тяло или просто като го гледа. Това пренасяне на енергия може да бъде извършено върху ученик и когато той се намира на голямо разстояние от Учителя. Това е мистичен акт. След предаването на енергията, ученикът преживява нокои свръхестествени неща, невероятен поток от светлина и т.н. Все пак тези ученици, които наистина желаят да го постигнат, трябва да се запознаят с книгата “Събуждането на Кундалини” на Пандит Гопи Кришна, който преживява всичко това преди около 25 години в Кашмир
Разбирането за Шактипата липсва в Йога сутрите на Патаджали.

14 Натх Пантх отдава голямо значение на практикуване на определени физически пози, познати като Мудри. Те са полезни при медитацията и при активирането на енергията Кундалини и шестте чакри. Следователно, всеки ученик трябва да усвои тези Мудри. Древните писания говорят че Мудрите са 25. От тях десет са много важни. С практикуването на мудрите ученикът е в състояние да се освободи от всякакви болести и може да постигне някои свръхестествени сили. Заради тези многобройни ползи, ученикът е научавал тези позиции и след като е постигал тези опитности, е бил обучаван в Пранайама. Никъде в Йога сутрите на Патанджали не се говори за мудрите.

15. Съществува и различие между Дхйана-медитацията на Патанджали и Джнанешвара. Патанджали дава определение на Дхйана в своите Йога Сутри. Практикуващият трябва да се концентрира върху определена част от тялото или върху някаква външна точка. Този процес е познат като Дхарана. Когато практикуващият постигне успех в концентрацията върху определената точка, за достатъчно дълго време, тя се превръща в Дхйана. За концентрацията в определената точка практикуващият трябва да използва своя ум. В Кундалини Йога, практикуващият изобщо не трябва да използва своя ум . Той трябва да практикува Кумбхака, докато умът напълно престане да функционира.Вместо концентрация върху определена точка, практикуващият трябва да активира енергията Кундалини. Това е много по-висш път. Това мнение е било потвърдено от Сър Джон Удроуф, в неговата книга “Змиевидната Еенергия”, сс. 314 и 315 от единадесетото издание, на което учените и философите винаги могат да се позоват.

16. Патанджали отделя значително място на Самадхи, което е наречено Сампраджната Самадхи и Асампраджната Самадхи. Състоянието Самадхи е било детайлно изучаванов Натх Пантх, който е следвал и Джнанешвара. Натх Пантх разделя Самадхи на шест категории, които са познати като: 1) Дхйана Йога Самадхи, 2) Нада Йога Самадхи, 3) Расананда Йога Самадхи, 4) Лайа Йога Самадхи, 5) Бхакти Йога Самадхи и 6) Раджа Йога Самадхи. Как всеки вид Самадхи може да бъде почувстван също е детайлно посочено. Учените и философи могат да се позовават на седма глава на “Гхеранда Самхита”, която дава пълното им описание.

В заключение, бих желал да подчертая, че тези две Йога системи са различни. Причината да твърдя това е очевидна. Тяхната ф илософска основа е различна. Затова Йога на Натх Пантх е в съгласие с Хатха Йога, Кундалини Йога, Мантра Йога и Бхакти Йога. Тази Йога философия следователно е многоизмерна. Освен това резултатите тук се постигат много бързо. Това е било обещано от Горакшанатх в неговата книга. Препоръчително е, все пак, практиките на този вид Йога да бъдат изп ълнявани под ръководството на опитен учител.

Накрая бих желал да цитирам стихове IV.114 (13) от “ХАТХА ЙОГА ПРАДИПИКА”. Там е казано, че ДОКАТО НЕ СИ В СЪСТОЯНИЕ ДА АКТИВИРАШ ЕНЕРГИЯТА КУНДАЛИНИ, ДОКАТО НЕ СИ СПОСОБЕН ДА ПОСТИГНЕШ ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД СВОЯТА ПРАНА ЕНЕРГИЯ, ДОКАТО НЕ СИ В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРЕЧИСТИШ СУШУМНА НАДИ, ЦЯЛОТО ТВОЕ ПОЗНАНИЕ Е ВЪНШНО, БЕЗПОЛЕЗНО И ИЗПЪЛНЕНО С ЕГО.
ТО Е ПРОСТО УПРАЖНЯВАНЕ В ГОВОРЕНЕ И НИЩО ДРУГО.”
Чрез Сахаджа Йога, вие постигате Нирвичара, Нирвикалпа и Мокша. Свържете се.https://www.youtube.com/watch?v=qmtvxN8yzp0